Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Wijnadvies/praatje – Februari 2022

(Amuse: Tartaar van Zeebaars)

Na een heerlijk diner bij "Hofstede de Blaak" gaan we weer zelf aan de slag !

Wat heerlijk dat we ons weer kunnen uitleven op culinair vlak! In dit geval geldt: “een vis moet goed kunnen zwemmen”.

We starten met een mooie, zachte witte wijn uit de Loire streek. Nee, niet de bekende en alom geprezen Sancerre of Pouilly Fumé, maar de kleinere en niet minder aantrekkelijke zus Mennetou-Salon.

Drink je Mennetou-Salon, dan weet je één ding zeker: de wijn is gemaakt van 100% Sauvignon Blanc. Je proeft het klassieke karakter van deze druif. Groene appels, citroen, vers gemaaid gras en een vleugje buxus. De zuren van deze wijn zullen heerlijk samen gaan met de zeebaars tartaar.

 

(Voorgerecht: Cappuccino van Witlof)

Dat Sauvignon Blanc prima samen gaat met het kruidige en bittere van dit voorgerecht, komt heel goed uit. Dus blijven we nog even bij onze nieuwe vriendin, de Mennetou-Salon.

 

(Hoofdgerecht: Sous-vide gegaarde Zalm)

Voor het hoofdgerecht stappen we over naar een witte wijn met iets meer body en gaan we naar Spanje, naar de Rioja streek wel te verstaan. Hoewel de Rioja streek wereldberoemd is vanwege haar rode wijnen, zou ik de witte soort ook zeker niet onderschatten. Ik heb gekozen voor de Vinas Viejas van Luis Canas uit de deelstreek Rioja Alavesa. Deze bestaat uit de Spaanse druiven Malvasia en Viura. Goudgeel gekleurd, met een verfijnde neus van versgeplukte bloemen in cominatie met rijp fruit. Hout gerijpt met frisse zuren, een echte ‘eetwijn’.

Voor de club ‘rood’: niet getreurd, jullie kunnen je versmaden aan een cru Baujolais, de Fleurie. Gemaakt van de Gamay druif, met een heldere rode kleur. In de neus rood fruit, perzik en bloemen met de nadruk op viooltjes en rozen. In de mond rond en fijn van smaak met veel fruit. Deze wijn mag zelfs iets koeler dan op kamer temperatuur gedronken worden.

 

(Dessert: Gepocheerde Peer)

Hierbij kan zowel de witte Rioja als de rode Fleurie gedronken worden.

Ik denk dat de Fleurie gaat winnen…

Ewald