Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Amuse september 2020 (9 personen)
Pikaballetjes
- 375 gr rundergehakt
- 1 flinke sjalot, fijn gesnipperd
- 1 rode paprika
- 35 gr paneermeel
- 1 rode peper
- 1 kl blikje tomatenpuree
- 2 tl kristalsuiker
- 1 el ketjap manis
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gemalen koriander
- ½ tl zwarte peper
- 2 tl azijn
- ½ tl zout
- zonnebloemolie om in te bakken
Snijd de sjalot en paprika in zo fijn mogelijke brunoise,
Fruit deze daarna ongeveer 5 minuten in 2 eetlepels olie, totdat de ui glazig is.
Meng het gehakt samen met de helft van dit ui/paprikamengsel, 2 tl ketjap, het paneermeel en het zout in een grote kom. Kneed het geheel goed door elkaar.
Maak van het mengsel balletjes zo groot als een walnoot en bak deze daarna ongeveer 15 minuten in een laagje zonnebloemolie, op laag vuur.
Doe de overige ingrediënten en een klein pannetje en voeg daar ongeveer 75 ml water aan toe. Breng deze saus aan de kook. Proef af: voeg nu NAAR SMAAK de heel fijn gesnipperde rode peper toe.
Als de saus op smaak is, doe dan de balletjes in de saus en laat dit nog ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen. De saus moet iets inkoken en dikker worden.
Verdeel de balletjes over 9 bordjes en schep er wat saus over.