Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht (10 personen)

Gumbo

8 januari 2019

 

Gumbo:

250 gram reuzel

250 gram bloem

Plantaardige olie om in te bakken

1 ½ kilo kippendijen, in flinke stukken

750 gram pikante, gerookte worst (Andouille), in halve plakjes

2 grote uien, gesnipperd

2 groene paprika’s in blokjes

3 stengels bleekselderij, in blokjes

5 tenen knoflook, fijngehakt

4 laurierblaadjes

½ theelepel cayennepeper

1 theelepel tijm

1 theelepel oregano

1 theelepel gerookt paprikapoeder (mild)

2 okra’s, in ringetjes van 1 cm

2 theelepels zout

2 liter warme kippenbouillon

6 eetlepels gehakte peterselie

8 lente-uitjes, alleen het groene deel, in dunne ringetjes

1 kg langkorrelige rijst (voor erbij)

 

Bereiding

De ruggengraat van dit gerecht is de roux! Deze moet donker, chocoladebruin, zijn, maar mag uiteraard niet verbranden! Blijf erbij dus!

Verhit de reuzel in een zware gietijzeren pan op matig vuur en roer er langzaam de bloem door. Draai het vuur laag en blijf zeker 40-45 minuten geregeld roeren tot de roux donkerbruin is.

 

In een andere pan verhit je de olie en braad je de verschillende soorten vlees goed aan, zodat ze karamelliseren (een mooi bruin randje krijgen). Haal het vlees dan uit de pan en zet het apart.

Fruit in dezelfde pan de blokjes ui, paprika en bleekselderij tot ze zacht zijn en doe er daarna het vlees weer bij.

 

Kook intussen de rijst gaar en houdt deze warm.

 

Doe de roux bij het vleesmengsel en doe er de laurier, wat cayennepeper, de andere kruiden en zout in.

Roer er de warme bouillon door. Breng aan de kook, voeg de okra’s toe en laat de gumbo zonder deksel pruttelen tot alle ingrediënten gaar zijn (ongeveer 1 uur). Let goed op of je niet nog wat vocht toe moet voegen als het mengsel te droog wordt.

Schep eventueel overtollig vet van de oppervlakte en roer dan de peterselie en de lente-uitjes door het mengsel.

 

Neem diepe borden. Leg in het midden van de borden een bergje rijst en verdeel daarna de gumbo rond de rijst in de borden.

 

Serveer met een flesje tabasco en een koel biertje (of wit wijntje)