paling met kruidkoek

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

4-03-2014

Voorgerecht

Gemarineerde appel met een taartje op Kruidkoek(8p)

 


Ingrediënten:

Marinade: 

3 appels(Elstar of andere rode appel)

10 gr. vanillesuiker

1 limoen

2 ml Pernod

½ eetlepel verse kervel

Voor het taartje:

 8 plakken kruidkoek

(1/2 cm dik)

40 plakjes appel,1 mm dik

5 gr vanillesuiker

15 gr suiker

350 gr. gerookte paling

1 sjalot

40 gr mayonaise

40 gr crème fraîche

Peper/zout

 voor de presentatie: 

8 kerveltopjes.

 

 Bereiding:

 Marinade:Was de appels en snij van elke appel dertien plakjes van 1 mm(bedekking taartjes). Snijden aan weerszijde van de appel. Verwijden van de overgebleven het klokhuis en snij van de rest van de appel reepjes van 2mm dik en 3 cm lang. Aan de uiteinden hoort nog wat schil te zitten zodat deze echt op lucifertjes lijken. Meng de overige ingrediënten en marineer de appelreepjes gedurende 1 uur.

Taartje: Steek met een ring van ong. 7 cm een rondje uit het plakje kruidkoek (peperkoek) Leg de plakjes in een rondje dakpansgewijs op elkaar in een rondje van 7 cm en maak zo 8 rondjes. Leg op een ingevette bakplaat bestrooi met het suikermengsel en karamelliseer onder de grill. Maak ze los voor ze zijn afgekoeld!!Maak de paling schoon en snijd in blokjes van ½ cm in het vierkant. Meng de paling met de super fijn gesneden sjalot en de mayonaise en de crème fraîche en wat peper en zout.

Presentatie:

Maak vlak voor het uitserveren, anders wordt de kruidkoek week, als volgt een taartje:

Verdeel de paling in een mal 7 cm in 8 porties op de kruidkoek. Stamp licht aan en haal de ring weg . Bedek het taartje nog met de gekaramelliseerde appel.

Plaats op een bordje(kamertemperatuur) een palingtaartje, leg er rond omheen wat gemarineerde appellucifers en druppel de overgebleven marinade overheen. Leg tot slot nog een kerveltopje op het taartje.

Smakelijk!!