Honing-sinaasappelijs met een Bonbon

van gedroogde vruchten

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”

Nagerecht 14-01-2014

Honing-sinaasappelijs met een bonbon van gedroogde vruchten

 

Ingrediënten

Bonbon

10           gedroogde vijgen
10           gedroogde

               abrikozen
10           gedroogde

               pruimen
2½ dl      rode wijn
75 gr      amandelen

2½ el      honing
1             sinaasappel(sap)

1 tl          citroensap
               filodeeg

               boter

 

 

 

 

 

 

 

Honing-sinaasappelijs

1             sinaasappel

75 gr      amandelen

75 gr      suiker
¾ dl        honing


3 dl         crème fraîche
400 gr    griekse yoghurt

Bereidingswijze:

Bonbon

Snijd de gedroogde vruchten klein en laat 4/5 ervan marineren in de rode wijn, bewaar de rest voor de garnering.
Rooster de amandelen in een braadpan zonder vetstof, tot ze goudbruin zijn. Hak de amandelen klein.
Doe de honing in een braadpan. Voeg de gemarineerde vruchten met de wijn toe. Giet het sinaasappelsap en citroensap erbij. Laat op een laag vuur inkoken tot het vocht geabsorbeerd is. Doe vervolgens 4/5 van de fijngehakte amandelen bij de gedroogde vruchten.

Meng de rest van de amandelen door bewaarde gedroogde vruchten en zet weg.
Snijd van het filodeeg 10 vellen van 15 cm x 20 cm
Bestrijk de filodeegvellen met gesmolten boter. Verdeel de gedroogde vruchten over de filodeegvellen. Rol het filodeeg op en draai voorzichtig de uiteinden net als bij een snoepje.
Verwarm oven voor op 240ºC
Leg bonbons op bakpapier of op een flexmatje op een bakplaat. Bestrijk bonbons met gesmolten boter. Zet ze vervolgens in een hete oven van 240ºC tot ze een goudbruine kleur hebben. Blijf er bij!

Honing-sinaasappelijs

Rasp de sinaasappel.
Rooster de amandelen goud bruin en hak ze klein
Verhit in een steelpan met dikke bodem de suiker en de honing met 2 el water tot de suiker opgelost is. Roer de sinaasappelrasp en de geroosterde klein gehakte amandelen. Laat het mengsel volledig afkoelen.

Meng de crème fraîche met de yoghurt, doe vervolgens het honingmengsel erbij en meng alles goed door. Draai het mengsel voor het uitserveren in de ijsmachines tot ijs.

Presentatie:
Neem een groot koud bord. Knijp met een kleine ijsknijper twee kleine ijsbolletjes op ieder bord. Leg daarnaast de bonbon en garneer af met de garnering.