Nagerecht 14-01-2014
Honing-sinaasappelijs met een bonbon van gedroogde vruchten
Ingrediënten
Bonbon
10 gedroogde vijgen 10 gedroogde
abrikozen 10 gedroogde
pruimen 2½ dl rode wijn 75 gr amandelen
2½ el honing 1 sinaasappel(sap)
1 tl citroensap filodeeg
boter
Honing-sinaasappelijs
1 sinaasappel
75 gr amandelen
75 gr suiker ¾ dl honing
3 dl crème fraîche 400 gr griekse yoghurt
|
Bereidingswijze:
Bonbon
Snijd de gedroogde vruchten klein en laat 4/5 ervan marineren in de rode wijn, bewaar de rest voor de garnering. Rooster de amandelen in een braadpan zonder vetstof, tot ze goudbruin zijn. Hak de amandelen klein. Doe de honing in een braadpan. Voeg de gemarineerde vruchten met de wijn toe. Giet het sinaasappelsap en citroensap erbij. Laat op een laag vuur inkoken tot het vocht geabsorbeerd is. Doe vervolgens 4/5 van de fijngehakte amandelen bij de gedroogde vruchten.
Meng de rest van de amandelen door bewaarde gedroogde vruchten en zet weg. Snijd van het filodeeg 10 vellen van 15 cm x 20 cm Bestrijk de filodeegvellen met gesmolten boter. Verdeel de gedroogde vruchten over de filodeegvellen. Rol het filodeeg op en draai voorzichtig de uiteinden net als bij een snoepje. Verwarm oven voor op 240ºC Leg bonbons op bakpapier of op een flexmatje op een bakplaat. Bestrijk bonbons met gesmolten boter. Zet ze vervolgens in een hete oven van 240ºC tot ze een goudbruine kleur hebben. Blijf er bij!
Honing-sinaasappelijs
Rasp de sinaasappel. Rooster de amandelen goud bruin en hak ze klein Verhit in een steelpan met dikke bodem de suiker en de honing met 2 el water tot de suiker opgelost is. Roer de sinaasappelrasp en de geroosterde klein gehakte amandelen. Laat het mengsel volledig afkoelen.
Meng de crème fraîche met de yoghurt, doe vervolgens het honingmengsel erbij en meng alles goed door. Draai het mengsel voor het uitserveren in de ijsmachines tot ijs.
Presentatie: Neem een groot koud bord. Knijp met een kleine ijsknijper twee kleine ijsbolletjes op ieder bord. Leg daarnaast de bonbon en garneer af met de garnering.
|