Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Wijnadvies/praatje – Juni 2021


(Amuse: Kip Tonnato)
Zoals gebruikelijk werk ik een advies uit, waarbij altijd voor een alternatief gekozen kan worden ivm
iemands persoonlijke voorkeur of allergie of dergelijke.
Het idee op deze avond is natuurlijk om als eerste samen even te proosten op het feit dat we ‘weer
mogen’! En waarmee kan dat beter dan met een glaasje bubbels. Nou zijn er natuurlijk vele verschillende
bubbels, uit vele verschillende landen, maar ik wou het in dit geval graag in Europa houden en dan met
name in de gebruikelijke streken van Frankrijk, Italië en – last but not least - Spanje.


Derhalve starten we het aperitief met een bijzondere Cava; de Seleccion Raventos van Codorniú. Ik
dronk deze Cava al toen ik in Spanje woonde, eind 80’er jaren, en ik ben er nog steeds een fan van.
Deze Cava is prima door te trekken met de Amuse, waarbij het alternatief (of vervolg) de witte Chileen
Luis Felipe Edwards, Gran Reserva is. En ja, uiteraard hebben we onze voorraad hiermee
aangesproken want dit is een wijn die qua houdbaarheid maar beter niet een paar Corona periodes gaat
overbruggen!

(Voorgerecht: Churrasco met Chimmi Churri)
Alleen al de naam van dit gerecht doet al aan mooi weer denken. En wat drinken we graag met mooi
weer en zeker met dit soort vrolijke spiezen? Juist ja, een roseetje. Maar dan wel een goede, toch?
Ik heb deze keer gekozen voor de Chateau Minuty Rosé Prestige, een prachtige rosé uit mijn favoriete
rosé-streek, de Cotes de Provence.


(Tussengerecht: Asperges/ham-ijs met baconcrumble)
Voor dit mooie tussengerecht gaan we geen ‘tussenwijn’ serveren. We houden het bij de Chateau
Minuty Rosé Prestige, die hier prima zijn vervolg in kan vinden.


(Hoofdgerecht: Filet Mignon, gepofte aardpeer, asperges met Lardo)
Mijn ervaring met mooi weer is, dat rosé een hele goede metgezel is van barbecue en zeker als daar dan
een heel mooi stukje topvlees wordt geserveerd. Dus, de Chateau Minuty Rosé Prestige wederom,
maar ook een rood alternatief uit de ‘kelders van Antoine’ (lees; de garage). Daarom zal ook de Josselin
Pinot Noir uit de Pays d’Oc aangesproken worden.

(Dessert: Gegrilde ananas met rumijs)
Het woord rum zegt al genoeg. Daar ga ik maar niet ook nog een dessertwijn bij serveren. Goed is goed

Ewald