Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht juni 2022 (10 personen)
Gerookte paling met zoetzure bietensalade, groene appel en zure room
(Jonathan Zandbergen *)
Ingrediënten
- 500 gr gerookte palingfilet
- 2 chioggia bieten (rauw)
- 4 rode bieten (voorgekookt)
- 2 frisse appels (Granny Smith)
- 50 ml sushi-azijn
- 25 gr bieslook (vers)
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 150 ml zure room /creme fraîche
- Fleur de sel
Bereiding
- Snijd de schil van de chioggia biet met een dunschiller
- Snijd de chioggia biet, eventueel met behulp van een mandoline, in plakjes van ongeveer 2 millimeter. Houd een plakje apart voor de afwerking van het gerecht.
- Snijd daarna in zeer dunne julienne (2mm) en vervolgens in zeer fijne blokjes (2mm, ook wel suiker brunoise genoemd).
- Marineer de chioggia biet in de sushi azijn.
- Snijd de gekookte rode bieten ook in plakjes van ongeveer 2 millimeter, eventueel met behulp van de mandoline.
Tip: Kijk waar de boven- en onderkant van de biet zit zodat de ringen van de biet mooi in het midden zitten.
- Steek met een ring van ongeveer 6 cm uit 12 plakjes rode biet 12 mooi ronde ringen.
- Snijd de rest van de rode biet in dunne julienne en vervolgens in suiker brunoise en doe in een kommetje.
- Leg de 12 plakjes rode biet op een vuurvast plateau, besprenkel met ½ eetlepel van de olijfolie en brand lichtjes aan met een gasbrander. Bestrooi daarna licht met Fleur de Sel.
- Snijd ook de appel eerst in plakjes van 2 mm, houd 1 plakje apart voor de afwerking en snijd de rest van de appel in julienne en vervolgens in suiker brunoise.
- Meng in een kom de helft van de rode biet brunoise, de helft van de chioggia biet brunoise en de helft van de appel brunoise.
- Leg een paar sprieten bieslook apart voor de afwerking van het gerecht en snijd de rest van de bieslook fijn.
- Meng de bieslook met de appel en de biet en breng op smaak met peper, zout en ½ eetlepel van de olijfolie.
- Maak met behulp van een theelepel 3 stapeltjes van het bieten-appel mengsel per bord.
- Leg de plakjes gebrande rode biet boven op deze stapeltjes.
- Snijd de palingfilets in repen van ongeveer 6 cm en leg de paling boven op de biet.
- Snijd de apart gelegde plakjes appel en chioggia biet in julienne en garneer het gerecht met deze reepjes en de apart gelegde bieslook.
- Klopt tot slot de zure room lobbig en serveer een kleine eetlepel van de room bij het gerecht.