Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht mei 2023 (10 personen)

Geroosterde asperges met een subtiele kokossoep

 

 

 

Ingrediënten

  • 20 witte asperges dik
  • 2 kroppen paksoi
  • 2 rode pepers
  • 2 stengels citroengras
  • 60 gr gember
  • 2 limoenen
  • 125 gr kokosvlokken
  • 750 ml kokosmelk
  • 2 tl allesbinder
  • Olijfolie
  • Zout

 

 

Bereiding:

  • Snijd de rode peper, gember en citroengras grof.
  • Doe 2 eetlepels olijfolie in een wokpan en zet op middelhoog vuur.
  • Bak de peper, gember en citroengras 1 minuut aan.
  • Blus vervolgens af met het sap van de limoen.
  • Doe de kokosmelk erbij en laat ongeveer 5 tot 8 minuten op middelmatig vuur reduceren.
  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd de harde onderkant eraf.
  • Breng ondertussen in een kookpan water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe.
  • Blancheer de asperges kort in het kokende water, zo’n 2 a 3 minuten.
  • Koel direct daarna terug in (ijs)koud water.
  • Snijd de groene bladeren van de paksoi, verwijder de kern en besprenkel het harde gedeelte van de paksoi met een beetje olijfolie.
  • Rooster de asperges gaar in een grillpan.
  • Rooster ook het harde gedeelte van de paksoi in de grillpan
  • Draai regelmatig om. Haal de groenten van de barbecue zodra ze voldoende gekleurd en gegaard zijn.
  • Snijd de gegrilde paksoi (niet te) fijn
  • Leg de kokosvlokken op een bakplaat en rooster met een gasbrander goudbruin.
  • Snijd de asperges doormidden en leg ze netjes gestapeld op een diep bord samen met de paksoi.
  • Snijd de (rauwe) groene bladeren van de paksoi in reepjes en leg op de andere groenten. Druppel eventueel een beetje olijfolie over het gerecht.
  • Zeef de kokossoep/saus.
  • Voeg een theelepel van de allesbinder toe en schuim kort op met de staafmixer.
  • Schenk vervolgens de soep over de geroosterde groenten.
  • Garneer het gerecht met de geroosterde kokosvlokken.