Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht mei 2023 (10 personen)
Geroosterde asperges met een subtiele kokossoep
Ingrediënten
- 20 witte asperges dik
- 2 kroppen paksoi
- 2 rode pepers
- 2 stengels citroengras
- 60 gr gember
- 2 limoenen
- 125 gr kokosvlokken
- 750 ml kokosmelk
- 2 tl allesbinder
- Olijfolie
- Zout
Bereiding:
- Snijd de rode peper, gember en citroengras grof.
- Doe 2 eetlepels olijfolie in een wokpan en zet op middelhoog vuur.
- Bak de peper, gember en citroengras 1 minuut aan.
- Blus vervolgens af met het sap van de limoen.
- Doe de kokosmelk erbij en laat ongeveer 5 tot 8 minuten op middelmatig vuur reduceren.
- Schil de asperges met een dunschiller en snijd de harde onderkant eraf.
- Breng ondertussen in een kookpan water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe.
- Blancheer de asperges kort in het kokende water, zo’n 2 a 3 minuten.
- Koel direct daarna terug in (ijs)koud water.
- Snijd de groene bladeren van de paksoi, verwijder de kern en besprenkel het harde gedeelte van de paksoi met een beetje olijfolie.
- Rooster de asperges gaar in een grillpan.
- Rooster ook het harde gedeelte van de paksoi in de grillpan
- Draai regelmatig om. Haal de groenten van de barbecue zodra ze voldoende gekleurd en gegaard zijn.
- Snijd de gegrilde paksoi (niet te) fijn
- Leg de kokosvlokken op een bakplaat en rooster met een gasbrander goudbruin.
- Snijd de asperges doormidden en leg ze netjes gestapeld op een diep bord samen met de paksoi.
- Snijd de (rauwe) groene bladeren van de paksoi in reepjes en leg op de andere groenten. Druppel eventueel een beetje olijfolie over het gerecht.
- Zeef de kokossoep/saus.
- Voeg een theelepel van de allesbinder toe en schuim kort op met de staafmixer.
- Schenk vervolgens de soep over de geroosterde groenten.
- Garneer het gerecht met de geroosterde kokosvlokken.