Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

HOOFDGERECHT

SATÉ KAMBING MADURA ( SATÉ VAN GEITENLAM)

14-7-2015

 

Voorbereiding:

 

het lekkerst is om het vlees een dag van tevoren te marineren, zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken. In ieder geval minstens een uur marineren voor gebruik. Na het marineren heb je ongeveer een uur nodig om de stokjes te rijgen.

Tip 1: leg de stokjes ongeveer een uur in koud water met citroensap. Dat maakt het rijgen gemakkelijker en de stokjes zullen minder snel splijten. Ook zullen de stokjes niet verbranden tijdens het grillen.

 

Ingrediënten:

Voor de marinade:

1000 gr. Geitenbout (ontbeend), bij een Turkse slager. Geitenlam is niet gemakkelijk verkrijgbaar.

6 tl          Tamarinde (indien niet voorhanden gebruik je citroensap)

8             Rode lomboks (Spaanse peper)

12           Sjalotjes

6             Tenen knoflook

8             Kemirie noten

100 gr.  Gedroogde cocos

2 dl.       Cocosmelk

4 tl          Palmsuiker (of basterdsuiker)

6 tl.        Zout

4 tl.        Ketumbar (Koriander)

1 tl.       Djinten (Komijn)

4 cm.     verse gember

4 tl.       Trassi

 

Voor de saus:

4             Sjalotjes

4             Lomboks, (zaad verwijderen)

1 tl.        Zout

2 tl.        Palmsuiker

2 tl.        Citroensap

 

Voorbereidingen:

Snijdt het vlees in blokjes van 1,5 cm.

De overige ingrediënten fijn maken in de oelekan (vijzel) of staafmixer en hiermee het vlees insmeren. Laten marineren (minstens een uur, liever een dag).

 

Bereiding:

Het vlees aan de stokjes rijgen (3 stukjes vlees per stokje).

Grill het vlees tot het gaar is.

Voor de saus meng je alle ingrediënten in een oelekan (vijzel) en serveer de saus over de gebakken saté.

Je eet dit natuurlijk met gekookte witte rijst (Basmati, Pandan of Jasmijn)

Aangepaste presentatie:

In plaats van zoals hierboven beschreven wijken wij af en zullen de borden in de keuken compleet opmaken.

Op het bord wordt aan de linkerkant een samenstelling van de groenten in kleine hoeveelheden  gepositioneerd, hier overheen een lepel pindasaus, verkruimel daar overheen een stukje kroepoek en wat gebakken uitjes.

In het midden van het bord een omgedraaid kommetje rijst en rechts drie of vier stokjes saté met een of twee eetlepels saus.

De resterende groenten zoals hierboven beschreven op een of twee schalen op de tafel presenteren en deelnemers uitnodigen om hiervan een tweede bord op te scheppen.

Ook de pindasaus en de ketjapsaus erbij plaatsen.

Saté bijplaatsen alsook rijst, uitjes en kroepoek.

Let op!!

Alle bijgerechten behorend bij dit gerecht staan onder de tab "Bijgerechten" op deze website. De bijbehorende gerechten zijn: "Gado Gado", "Nasi Putti" en de"Pindasaus".