Zeeduivel op een romig bloemkoolzalfje

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Zeeduivel op een romig Bloemkoolzalfje geserveerd

met Hooifrietjes en Noilly Prat Saus

Voorgerecht

13-5-2014

 


Ingrediënten:

Noilly prat saus:

 2 sjalotjes

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

I knoflookteentje

I dl Noilly prat

5 dl gevogeltefond

100 gr boter, koud

Bloemkoolzalfje:

250 gr bloemkool

melk

water

peper & zout 

Hooifrietjes:

300 gr grote, vastkokende,

aardappelen,

bv bintje

zonnebloemolie

zout

Garnering:

5 plakjes gerookt spek

Zeeduivel:

600 gr zeeduivelfilet ZV

peper & zout

boter

bereiding:

Sjalotjes schoonmaken, grof snijden en aanbakken in een

beetje boter samen met de laurierblaadjes, tijm en knoflook.

Blus af met Noilly prat en laat tot 1/3e inkoken. Doe er de

gevogeltefond bij en laat verder inkoken tot 11/2 dl. Doe de

saus door een fijne zeef. Monteer op met koude boter.

Breng op smaak met peper en zout.

Bloemkoolzalfje:

Snijd de bloemkool in gelijke stukken- Kook de bloemkool in

half water, half melk gaar met een snufje zout. Giet de

bloemkool af en laat uitlekken. Doe de bloemkool in de

blender of gebruik de staafmixer en druk het door een fijne

zeef. Breng op smaak met peper en zout.

Hooifrietjes:

Schil de aardappelen en snijd de aardappelen daarna met

de mandoline in fijne lange reepjes. Spoel af en dep ze dan

droog.

 A la minute: Verhit zonnebloemolie in een steelpan

en bak er de hooifrietjes krokant in. Laat uitlekken op keukenpapier.

Strooi er een beetje zout over.

Garnering:

Halveer de plakjes in de lengte. Leg bakpapier op een

ovenplaat en leg daarop naast elkaar de plakjes spek. Dek

af met een vel bakpapier en zet daarop weer een ovenplaat.

Zet het zo ca.15 min in een hete oven van 180cC.

Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier.

Zeeduivel:

Controleer de vis en portioneer haar in 10 gelijke moten.

Kruid de vis peper en zout. Bak de moten à la minute.

in porties voor op een hoog vuur aan en gaar ze dan op in

een ovenschaal in een hete oven van 100°C tot een kerntemperatuur van 55°C na.

Presentatie:

Maak een dikke ovale ring van bloemkoolzalf op middelgrote

warme borden. Vul het midden ervan met wat saus.

Plaats hierin/-op de moot vis en leg er een hoopje hooifrietjes

tegenaan.