Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht maart 2023 (10 personen)
Gefüllte Rindsroulade mit Bergekäsepüree
Gevulde runderrollade met kaas-aardappelpuree en rode wijnsaus
Ingrediënten
Voor de runderrollades
- 10 runderlappen (250 gr p/st)
- 30 plakjes bacon
- 10 tl Dijon mosterd
- 2 Winterpenen
- 2 Flinke gele wortels
- 0,5 Knolselderij
- 5 Grote augurken
- Olijfolie
Voor de saus
- 0,5 knolselderij
- 2 flinke uien
- Klein doosje champignons
- 2 laurierblaadjes
- 10 gr zwarte peperkorrels
- 5 jeneverbessen
- 5 el cranberry jam
- 500 ml rode wijn
- 2 l ONGEZOUTEN runderbouillon
- 3 el tomatenpuree
- 2,5 tl maïzena
- Olijfolie
Voor de aardappelpuree met bergkaas
- 1,5 kg kruimige aardappels (geschild)
- 300 ml volle melk
- 300 gr roomboter in blokjes
- 375 gr bergkaas (geraspt)
- 5 el crème fraiche
- Verse bieslook (garnering)
- Zout, peper, nootmuskaat
De runderrollade:
- Schil de wortelen en de knolselderij
- Snijd de winterpeen, gele wortel, augurken en knolselderij in staafjes van ongeveer 1 cm dik
- Leg elke plak vlees tussen 2 stukken folie of bakpapier en sla ze voorzichtig zo plat en dun mogelijk
- Bestrijk het vlees aan 1 kant met een royale theelepel mosterd
- Leg de plakjes bacon in de lengte in het midden op het vlees
- Leg de groentestaafjes (van iedere soort 1 per plak) in de breedte op de bacon
- Vouw de zijkanten van het vlees naar binnen en rol het vlees strak op. Zet het vast met 2 satéprikkers
- Breng op smaak met peper en zout
- Verwarm een braadpan met deksel (waarin alle vleesrolletjes passen) en doe daar een scheut olijfolie in: bak het vlees aan twee kanten goudbruin
- Haal het vlees uit de pan en zet even opzij
De saus:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de knolselderij en snijd in blokjes
- Maak de champignons schoon en snijd in kwarten
- Pel de ui en snijd in grove stukken
- Zet de pan waarin je zojuist het vlees hebt gebakken op middelhoog vuur
- Doe een extra scheut olie in de pan en doe knolselderij, champignons en ui in de pan
- Breng op smaak met zout en voeg de laurier, jeneverbessen en peperkorrels toe
- Laat 3 minuten stevig bakken, voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut
- Blijf erbij en blijf roeren: de tomatenpuree bakt snel aan en wordt dan bitter!
- Blus af met de helft van de rode wijn en laat de wijn helemaal inkoken
- Voeg dan de overige wijn toe en laat opnieuw inkoken
- Roer de helft van de cranberryjam erdoor
- Leg de rollades terug in de pan en schenk de runderbouillon erbij tot het vlees net niet helemaal onder staat
- Leg het deksel schuin op de pan en zet de pan in de oven voor ongeveer 2 uur!
De aardappelpuree:
- Kook de aardappel in ruim gezouten water gedurende 20-30 minuten goed gaar
- Maak intussen de beurre noisette:
- Verwarm de boter in een steelpannetje tot de boter bruin kleur en een nootachtige geur afgeeft.
- Zet apart
- Druk de gekookte (nog warme) aardappelen door een pureepers
- Doe de gepureerde aardappelen terug in de pan en voeg de beurre noisette en de melk toe
- Roer met een spatel tot een gladde puree en breng op smaak met zout
- Voeg de geraspte kaas toe en laat langzaam de kaas smelten
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout
Afwerking:
- Haal het vlees uit de pan en zet apart
- Zeef de saus en druk de groenten even uit. Er mag geen puree van de groenten in de saus komen
- Zet de saus terug op het vuur en laat deze inkoken tot ongeveer de helft
- Als het nodig is een beetje binden met maizena om wat meer binding te krijgen
- Proef de saus en breng eventueel op smaak met peper, zout en de rest van de cranberryjam
- Warm de rollades even kort op in de hete saus
- Maak een mooie grote quenelle van de puree op een bord
- Snijd iedere rollade schuin middendoor en schik tegen de puree
- Schenk er royaal saus overheen
- Doe een klein dotje crème fraiche op het vlees en garneer met verse bieslook