Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert februari 2023 (10 personen)

Vruchtencrumble met walnoten

Uit Jeruzalem, aangepast door Ottolenghi

 

 

Ingrediënten

  • 2 Peren, Conference
  • 2 Appels, Golden Delicious
  • 1 bak Blauwe bessen
  • 1 flinke Sinaasappel
  • 80 gr volkorenmeel
  • 80 gr bloem
  • 100 gr koude boter, in blokjes
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 200 gr walnoten, grof gehakt
  • Snuf zout
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr Griekse yoghurt
  • 150 gr Mascarpone
  • 2 eetl fijne suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1 steranijs, gemalen
  • 1 citroen
  • Kaneel

 

 

 



Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Schil de appels en peren en verwijder de klokhuizen
  • Snijd de appels en de peren in blokjes en doe ze in een flinke steelpan
  • Doe er de blauwe bessen bij
  • Snijd de sinaasappel uit, halveer de partjes en doe dit ook in de pan
  • Doe er 50 gr basterdsuiker, sap van de citroen en kaneel bij
  • Breng aan de kook en maak er een mooie compote van (15-20 minuten)
  • Laat de compote afkoelen tot gebruik

 

  • Doe het volkorenmeel met de bloem, boter en 150 gr bruine basterdsuiker en zout in een grote mengkom
  • Wrijf met je vingertoppen alles tot het een textuur van broodkruim heeft
  • Voeg dan de gebroken walnoten toe en roer goed door
  • Verdeel het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het dan in de oven in 15-20 minuten gaar en droog worden
  • Schud het kruim in een schaal en laat het koud worden

 

  • Klop de slagroom met yoghurt, mascarpone, suiker, vanille extract, kardemom en steranijs in een mengkom tot luchtige pieken

 

  • Doe onderin een (glazen?) schaaltje eerst wat kruim
  • Schep er een flinke lepel room op
  • Vervolgens een flinke schep compote
  • Daarna (tot alles op is) afwisselend crumble, compote en room
  • Bewaar wat crumble voor de laatste garnering