Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert februari 2023 (10 personen)
Vruchtencrumble met walnoten
Uit Jeruzalem, aangepast door Ottolenghi
Ingrediënten
- 2 Peren, Conference
- 2 Appels, Golden Delicious
- 1 bak Blauwe bessen
- 1 flinke Sinaasappel
- 80 gr volkorenmeel
- 80 gr bloem
- 100 gr koude boter, in blokjes
- 200 gr bruine basterdsuiker
- 200 gr walnoten, grof gehakt
- Snuf zout
- 250 ml slagroom
- 250 gr Griekse yoghurt
- 150 gr Mascarpone
- 2 eetl fijne suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1 steranijs, gemalen
- 1 citroen
- Kaneel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Schil de appels en peren en verwijder de klokhuizen
- Snijd de appels en de peren in blokjes en doe ze in een flinke steelpan
- Doe er de blauwe bessen bij
- Snijd de sinaasappel uit, halveer de partjes en doe dit ook in de pan
- Doe er 50 gr basterdsuiker, sap van de citroen en kaneel bij
- Breng aan de kook en maak er een mooie compote van (15-20 minuten)
- Laat de compote afkoelen tot gebruik
- Doe het volkorenmeel met de bloem, boter en 150 gr bruine basterdsuiker en zout in een grote mengkom
- Wrijf met je vingertoppen alles tot het een textuur van broodkruim heeft
- Voeg dan de gebroken walnoten toe en roer goed door
- Verdeel het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het dan in de oven in 15-20 minuten gaar en droog worden
- Schud het kruim in een schaal en laat het koud worden
- Klop de slagroom met yoghurt, mascarpone, suiker, vanille extract, kardemom en steranijs in een mengkom tot luchtige pieken
- Doe onderin een (glazen?) schaaltje eerst wat kruim
- Schep er een flinke lepel room op
- Vervolgens een flinke schep compote
- Daarna (tot alles op is) afwisselend crumble, compote en room
- Bewaar wat crumble voor de laatste garnering