Côte à l’os met portsaus, ’n gefrituurd
aardappelballetje en diverse groenten.
Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”
Hoofdgerecht 14-01-2014
Côte à l’os met portsaus, ’n gefrituurd aardappelballetje en diverse groenten.
Ingrediënten: Aardappelballen ½ kg aardappelen, afkokende 100 gr oude kaas 30 gr room 1 el peterselie 1 el dille 1 el bieslook bloem 60 gr eiwit (2) paneermeel
Vlees en saus: 1 kg côte à l’os (entrecôte) peper & zout boter & olijfolie 2 st sjalotten 100 gr wortel 100 gr prei 100 gr knolselderij 1 el tomatenpuree 2 dl rode port rode wijn 1,2 l runderbouillon 1 el bruine bastaardsuiker
Groenten: 150 gr haricots verts groentebouillon 10 peentjes 10 zoete trostomaten van ca Ø3 cm ½ kg tuinbonen, diepvries nootmuskaat zout & peper room
peper & zout |
Bereiding: Aardappelballen: Schil de aardappelen, kook ze en maak er een stevige puree van door er room en zeer fijn geraspte kaas aan toe te voegen. Meng de gehakte kruiden eronder. Proef af. Maak er balletjes van ca Ø3 cm. Haal deze door de bloem, vervolgens door losgeklopt eiwit en dan door paneermeel en dan nogmaals door het eiwit en paneermeel. Leg ze in de koeling. Vlees en saus: Maak de côte à l’os schoon maar laat de vetrand eraan. Bewaar de afsnijdsels voor de saus. Kruid het vlees met peper en zout. Verhit boter met een beetje olijfolie en schroei het vlees op een hoog vuur rondom snel dicht. Haal het vlees uit de pan en plaats het vlees in een warme oven of warmkast van ca 80 Groenten: Snijd de uiteinden van de bonen en kook ze gaar in groentebouillon. Haal ze eruit en koel geforceerd in ijswater. Bewaar de bouillon voor de andere groenten. Maak worteltjes schoon, laat er wat groen aan en snijd ze bij tot gelijke grootte en vorm. Kook ze beetgaar in de bouillon. Dubbeldop de tuinbonen, kook ze in de zelfde bouillon goed gaar, druk ze door een zeef en breng de puree op smaak met wat room, peper, zout en nootmuskaat. Doe de tomaten in een ovenbakje, Strooi er royaal zout en olijfolie over, rol ze zodat alle kanten geraakt worden. Rooster ze ca 12 min in een hete oven van 160ºC tot ze zacht zijn. Afwerking: Frituur de aardappelballetjes op 180ºC. Warm de groenten op in een beetje bouillon. Warm de saus op. Warm de tuinbonenpuree op in de magnetron. Trancheer het vlees.
Presentatie: Neem een groot warm bord leg het vlees aan een zijde van het bord. Maak rechts ervan een spiegeltjevan de tuinbonenpureeen leg hierin het peentje. Maak daarnaast een stapeltje van de bonen en plaats daar de tomaat op. Bestrooi alles met een beetje peper en zout. Lepel royaal saus over het vlees en plaats aan de linkerkant de aardappelballetjes. |