Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Amuse januari 2023 (10 personen)

Balkenbrij met keukenstroop

 

 

 

Ingrediënten

  • Boekweitmeel (op 1 pak ongeveer 750 gr varkensvlees
  • Varkensvlees (mag goedkoop vlees zijn, bijv. hiel of hamlappen+ 2 lapjes mager spek)
  • Goudbouillon tabletten (ongeveer 2 per liter) ong. 2 tot 3 liter per pak boekweitmeel
  • 2 handjes rijst
  • peper
  • Piment of kruidnagelpoeder naar smaak toevoegen (niet te veel)
  • Rommelkruid naar smaak (mag best behoorlijk worden toegevoegd)
  • Enkele sneetjes witbrood (zie ook voorgerecht)
  • Keukenstroop
  • Olie of boter voor bakken balkenbrij

 

 

 

 

Bereiding:

 

  • Vlees koken met runderbouillon tabletten (1 tot 1- ¼ uur)
  • Dan toevoegen rommelkruid, piment of kruidnagelpoeder, een beetje peper.
  • Dan proeven of het pittig genoeg is… (moet echt lekker pittig zijn, want door toevoeging van het boekweitmeel wordt de smaak minder pittig)
  • Als het vlees is gaargekookt uit de bouillon halen en af laten koelen. Dan het vlees in hele kleine stukjes snijden of kort blenderen.
  • In de bouillon de rijst doen en ± 5 minuten laten koken.
  • Het vlees terug in de bouillon doen.
  • Nu het boekweitmeel toevoegen en goed gaarkoken en alles goed stijf maken. (Een lepel moet erin recht kunnen blijven staan!) Roeren met deeghaken is het makkelijkst.
  • Dan maak je een schaal of bord nat en doet daar het deeg dat je hebt gemaakt op. (Maak met natte handen die je steeds opnieuw met koud water nat maakt, een vorm op de schaal.)
  • Tot slot strooi je bloem erover via een zeef.
  • Alles af laten koelen en dan niet te dikke plakken snijden en goed knapperig bakken in de olie of boter
  • Sneetjes brood in gewenste vorm snijden
  • Gebakken balkenbrij op het brood leggen en afwerken met keukenstroop.