Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert juni 2021 (12 personen)

Gegrilde en geflambeerde ananas met rumijs

 

 

Rumijs:

  • 350 gr volle melk
  • 25 gr volle melkpoeder
  • 150 gr slagroom 35% vet
  • 95 gr sacharose (tafelsuiker)
  • 30 gr dextrose (druivensuiker)
  • 1 eigeel
  • 0,75 gr locust
  • 0,75 gr guargom
  • 1 gr cortina
  • 75 gr rum

 

Ananas:

  • 3 ananassen
  • 1 bos verse rozemarijn
  • 30 kruidnagels
  • 1 pakje roomboter
  • 1 fles bruine rum (ook voor ijs)

 

Zuivelijs:

Meng alle ingrediënten, behalve de cortina, en roer krachtig door, bijvoorbeeld met een staafmixer.

Verwarm dit roerend tot 80 à 85°C.

De mix af laten koelen tot kamertemperatuur en laat minimaal drie uur – maar ‘overnight’ is beter – in de koelkast lrijpen.

Smeer de cortina aan het draaiwerk van de ijsmachine, giet de ijsmix in de machine en draai tot een ijs.

Ananassen:

Maak de ananassen schoon en snijd ze in de lengte door de helft.

Steek in iedere halve ananas 5 kruidnagels en wat takjes rozemarijn.

Smelt de boter in een pannetje.

Besmeer de ananassen met gesmolten boter en grill ze op de BBQ (ongeveer 30 minuten).

Keer ze regelmatig om en besmeer ze met de gesmolten boter.

 

Opdienen:

  • Snijd de halve ananassen door, zodat je 12 kwarten krijgt.
  • Leg de gegrilde ananassen op een flink stuk aluminiumfolie. Vouw de randen van de folie, zodat een “bakje” ontstaat.
  • Doe de overgebleven boter uit de sauspan en doe hierin een flinke hoeveelheid rum.
  • Verwarm de rum even op de bbq en steek de rum aan
  • Giet de brandende rum over de ananassen en laat uitbranden.
  • Leg op ieder bord een kwart ananas en leg hier een bol rumijs naast.
  • Direct serveren.