Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Hollandse kaasterrine. (10p)

Nagerecht(14-4-2015)

 


Ingrediënten:

2,5 dl volle melk

5 eetl crème fraîiche

7 blaadjes gelatine

Peper/zout

 

325 gr kernhem

250 gr kruidenkaas

250 gr oude Hollandse kaas

250 gr verse geitenkaas

 

200 gr mimolette

 

3 sneetjes roggebrood

3 sneetjes rozijnenbrood

3 sneetjes wit brood

 

1 bakje sterrenkers

15 druiven

30 walnoten

1 lepel honing

10 bolletjes stemgember

 Bereiding:

Breng de melk en de crème fraîche aan de kook. Week de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze goed uit en meng van het vuur af door het melkmengsel. Breng de melkgelei op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

 

Neem een paté- of cakevorm (ronde onderkant werkt beter) en bekleed deze met folie. Snij de kernhemmer in dunne plakjes en bekleed de vorm ermee. Houdt nog wat over voor de bovenkant.Snij de kruidenkaas in plakjes van ¾ cm dik . Doop ze in de reeds hangende melkgelei en leg ze opzij en van onderen tegen de kernhemmer.

Snij de oude kaas weer in plakjes. Haal door de melkgelei en leg rondom tegen de kruidenkaas. Haal de geitenkaas door een zeef en roer er zoveel melkgelei door dat de vorm verder gevuld kan worden. Dek af met de plakken kernhemmer. Zet in de koeling en laat minimaal 2 uur opstijven.

 

Steek uit de boterhammen van elk soort 10 kleine rondjes. Knip de sterrenkers los. Snij de mimolette in 10 mooie stukjes. Maak de druiven schoon en halveer ze. Bak de walnoten in een droge pan licht aan en giet de eetlepel honing erover. Snij de bolletjes stemgember in plakjes.

 

Haal de terrine uit de vorm en snij er met een nat warm mes mooie plakjes van. Leg ze op een koud bord, leg er een stukje mimolette bij en versier met de sterrenkers. Versier de borden met de overige ingrediënten.

 

Geef er een mooi glas vintage port bij.