Garnalenballetje met gefrituurde peterselie
Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”
Amuse 14-01-2014
Garnalenballetje met gefrituurde peterselie
Ingrediënten: 150 gr garnalenkoppen of ander schaaldierafval 1½ dl mossel**- of visfond 2 dl volle melk oestersaus nootmuskaat witte peper gembersiroop citroensap 20 gr boter 5 gr kreeftenboter 25 gr bloem 25 gr eigeel (1)
3,2 gr gelatine, (2 kleine blaadjes)
100 gr Hollandse garnalen
60 gr eiwit (2) 50 gr bloem 75 gr paneermeel
10 gr krulpeterselietakjes
50 gr Hollandse garnalen
|
Bereiding: Zet een bakblik in de koelkast. Kook de garnalenkoppen ca 20 min in de fonds. Indien mogelijk, mix ze en druk het mengsel eerst door een grove zeef en daarna door een fijne zeef. Voeg de melk toe en reduceer de garnalenfonds zachtjes tot2 dl. Breng deze fond vervolgens op een geprononceerde smaak met witte peper, oestersaus (vervangt zout), nootmuskaat, een scheutje gembersiroop en een beetje citroensap. Smelt de boters maar laat ze niet bruin worden, roer er de bloem door en laat de roux 5 min zachtjes garen. Roer er dan beetje bij beetje zoveel vocht door dat er een dikke saus ontstaat en laat die nog eens 15 min zeer zachtjes doorgaren. Roer zo nu en dan. Haal van het vuur en werk er het losgeklopte eigeel door. Week gelatine blaadjes in koud water, knijp ze uit en los die op in de nog warme saus van ca 40ºC. Controleer nogmaals de smaak en schep er dan de garnalen door. Strijk het deeg dun uit op een gekoeld bakblik, dek af met plastic folie en laat het in de koelkast afkoelen en opstijven.
Klop het eiwit los. Draai 10 balletjes van ca Ø 3cm van het deeg. Wentel de balletjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopt eiwit en volgens door het paneermeel. Rol het balletje nogmaals door het eiwit en vervolgens nog een keer door het paneermeel. Frituur de peterselietakjes enkele sec op 170ºC en bestrooi ze met zout. Zet weg. Frituur de garnalenballetjes in kleine hoeveelheden,in olie van 180ºC goudbruin. Plaats ze op keukenpapier op een bakplaat in een oven van 80ºC om verder door te warmen.
Presentatie: Plaats telkens een garnalenbal op een warm 3vaksbord. Garneer met gefrituurde peterselie en enkele garnalen. |