Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Stoofpotje van rundsvlees met rood bier (10p)

16-02-2016

Hoofdgerecht

 


Ingrediënten:

1,5 kg rundsstoofvlees in blokjes van 2,5 cm gesneden

750 ml runderbouillon

2 flesjes rood bier (bijvoorbeeld Rodenbach); geen bitter bier want na het lange koken kan de bittere smaak gaan overheersen

Tbv: bloem rond het stoofvlees alvorens te bruinen:

3 eetlepels olijfolie

2 kopjes bloem

1 eetlepel vers gehakte peterselieblaadjes

1 theelepel vers gehakte tijm

1 theelepel peper van de molen

1 theelepel zout

Tbv extra groenten en smaken:

400 gr zilveruitjes, geschild

6 wortelen, in 2,5 cm stukken gesneden

300 gr champignons in 2 gesneden

10 gele aardappelen, in 2 gesneden

5 eetlepels tomatenpuree

3 eetl. Dijon mosterd

2 laurierblad

Tbv aardappelmousseline:

500 gr aardappels

50 ml volle melk

100 ml vierge olijfolie

Peper en zout

 

Bereiding:

 

Meng in een grote kom de bloem met de peterselie, tijm, peper en het zout. Voeg de stukken stoofvlees toe en meng goed zodat het vlees volledig met bloem bedekt is.

 

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op een middelhoog vuur. Voeg de stukken vlees toe en bruin aan alle kanten (behoud de rest van de bloem in de kom voor later in het recept)

Voeg de zilveruitjes, wortelen, champignons en aardappelen toe en bak al roerend mee gedurende een 3tal minuten. Voeg de tomatenpuree, mosterd van Dijon en de rest van het bloemmengsel toe en meng. Voeg de runderbouillon, laurierbladen en het bier toe en breng aan de kook.

Draai het vuur lager, doe een deksel op de pot en laat gedurende 1 uur tot 1 ¼ uur verder sudderen (of in de oven op 175 graden) totdat het vlees gaar is.

 

Kook de aardappels. Duw de gekookte aardappels met een garde uit elkaar en klop dan tot een puree met een scheutje melk. Blijf vervolgens op lage snelheid kloppen en giet er in een dunne straal de extra vierge olijfolie bij. Klop de mousseline nog een minuut op hoge snelheid door en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.