Umerbavarois met sinaasappelsap

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Umerbavarois met sinaasappelsap (10p)

Nagerecht

8-04-2014

 

Ingrediënten:

4 dl verse sinaasappelsap

8 bl gelatine

3 dl slagroom

120 gr suiker

2 eiwitten

40 gr suiker

150 gr amandelspijs

4 dl umer (soort yochurt)

 

2 eieren

2 eierdooiers

200 gr suiker

20 gr citroenrasp

160 gr bloem

boter/bloem voor bakplaat

 

1 dl verse sinaasappelsap

150 gr suiker

2 blad gelatine

1 dl manderine napoleon

2 dl room

 

2 dl room

1 blik manderijnenpartjes

2 kiwi’s

geconfijte sinasappelschil

Bereiding:

Week de gelatine in koud water. Verhit de helft van de sinaasappelsap en los van het vuur af hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes in op. Laat afkoelen tot het mengsel lobbig wordt. Klop intussen de room met de suiker lobbig. (yochurtdikte). Klop ook de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen beetje voor beetje de 40 gr suiker toe. Roer de amandelspijs los. Meng de lobbige sinaasappelgelei met de amandel-spijs en vervolgens met de umer. Spatel er voorzichtig de lobbig geslagen room door en tenslotte het eiwit-schuim. Spoel timbaalvormpjes om met koud water en vul ze met de bavarois. Dek af met folie en zet in de koeling.

Beboter een bakplaat en bestuif deze met bloem. De eieren, eierdooiers, suiker en citroenrasp au bain marie kloppen tot een dikke en schuimige massa. Kom uit het waterbad nemen en koudkloppen. De gezeefde bloem snel en luchtig door het eimengsel spatelen en het beslag in een spuitzk doen met een klein glad spuitmondje. Spuit op de bakplaat staafjes ter lengte van de hoogte van de timbaalvormpjes en bak gaar in 10 a 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Laat afkoelen op een rooster.

Verwarm de sinaasappelsap met de mandarin napoleon en laat tot inkoken tot ¾ overblijft. Haal van het vuur en los de voorgeweekte en uitgeknepen gelatine blaadjes hierin op. laat de massa iets afkoelen en roer er de licht opgeslagen room door-heen. Zet koud weg.

Stort de bavarois op een koud bord (eventueel even in heet water houden). Plak de bisquits met wat stijfgeslagen room rondom de bavarois. Garneer af met de saus, een quenelle room, mandarijnenpartjes, schijfje kiwi en geconfijte sinaasappelschil. (met zeste van gewassen schil halen, blancheren, afgieten en confijten in 1 dl water en 100 gr suiker).