Bourgondisch Heerengenootschap “Vrienden van Korsakow”© 12-1-2016 (Thema “Winter”) Hoofdgerecht Chili con carne met rijst en salade (10 p)
Benodigdheden: Bereiding: |
|
Chili con carne: 1500 gram rundergehakt 2 grote uien, gesnipperd 2 rode paprika’s, in blokjes 1 rode peper, in halve ringetjes 1 blikje tomatenpuree 2 blikken tomatenblokjes (400 gr) 3 tenen knoflook, gesnipperd 1 doosje (250 gr) gerookte spekblokjes 10 zongedroogde tomaatjes uit de olie (uitgelekt) 2 eetlepels kaneelpoeder 1 eetlepel chilipoeder 1 groot blik bruine bonen 1 groot blik kidneybonen 1 verse ananas 1 stuk donkere chocolade van ongeveer 250 gr 1 bakje crème fraiche (250 gr)
Salade 4 rijpe avocado’s 1 grote rode ui 1 paprika 250 gram veldsla rode wijnazijn olijfolie
Bijgerecht 300 gram Basmatirijst
|
Voorbereiding salade: Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Meng deze met een snuf zout en de rode wijnazijn en zet apart.
Chili con carne: Doe een beetje olijfolie in een braadpan. Bak hierin de spekjes tot ze goudbruin en krokant zijn. De uien toevoegen en glazig laten worden. Doe er dan het rundergehakt bij en bak dit rul. Daarna de knoflook en de rode peper toevoegen en heel even mee laten bakken. Voeg de tomatenpuree toe, verdeel door het mengsel en laat even bakken. Voeg het blik tomaten toe en 1 eetlepel kaneelpoeder en 1 halve eetlepel chilipoeder. Laat dit 15 minuten koken.
Schil de ananas en maak deze schoon. Verdeel hem in kleine stukjes. Zet de helft apart.
Doe de uitgelekte bonen bij het tomaten-gehaktmensel en warm dit even goed door.
Kook intussen de rijst, volgens de gebruiksaanwijzing.
Halveer de avocado’s, maak er kwarten van, verwijder de pit en pel de schil eraf. Snijd de kwarten in repen. Haal de rode ui uit de marinade en laat uitlekken. Maak de paprika schoon en snijd deze in (niet te kleine) blokjes. Maak een salade van de veldsla en de bovenstaande ingrediënten. Dresseer deze met wat olijfolie.
Maak met een mes mooie krullen van een deel van de chocolade. Verdeel de rest in kleine blokjes/stukjes.
Vlak voor het uitserveren de helft van de ananas en de chocoladestukjes door de chili roeren. Niet meer op het gas plaatsen! Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat chilipoeder.
Verdeel chili, rijst en salade op de borden. Garneer af met chocoladekrullen, de rest van de ananas, in stukjes gesneden gedroogde tomaten en een flinke eetlepel crème fraiche.
|