Wiener schnitzel met garnituur

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Wiener schnitzel met garnituur (10p)

Hoofdgerecht

11-02-2014

 


Ingrediënten:

250 gr kleine champignons

4 dl kalfsfond

2 dl slagroom

½ dl witte wijn

peper/zout

1 eetl boter

1 sjalotje

 

10 kalfsfiletlapjes a 150 gr

zout/peper

milde paprikapoeder

250 gr bloem

6 eieren

2 eetl water

400 gr paneermeel (liefst zelf maken van wit brood)

250 gr roomboter

2½ dl arachideolie

 

2 citroenen

1 potje kappertjes

 

500 gr krielaardappelen

100 gr roomboter

zout/peper

pittige paprikapoeder

1 bs krulpeterselie

 

3 tomaten

3 eieren

250 gr doperwtjes (diepvries)

1 komkommer

Bereiding:

 Maak het sjalotje schoon en snij fijn. Zet aan in de boter tot het sjalotje glazig is. Giet de kalfsfond en de witte wijn erbij en kook in tot de helft. Giet de room erbij en kook opnieuw in tot een mooie saus ontstaat. Maak intussen de champignons schoon, snij doormidden en bak even aan in de boter. Doe de champignons bij de saus en breng op smaak met zout en peper. Zet weg en net voor het uitserveren nog even opwarmen.

 De kalfsfiletlapjes tussen plastic folie leggen en met een steelpan of platte kant van een hakmes nog iets platter slaan. Hoe platter hoe mooier. Dan het vlees met zout, peper en paprikapoeder bestrooien en de kruiden in het vlees drukken. Vervogens een schaal met de bloem klaar zetten. Verder een schaal met de losgeklopte eieren met 2 eetl water. Tot slot het witbrood ‘s middags al uit de zak halen zodat het wat uitdroogt. De korsten eraf snijden en in de keukenmachine tot paneermeel blenderen. (kan natuurlijk ook kant en klare paneermeel gebruiken, niet zo leuk en niet zo lekker). Het vlees door de bloem halen, het overtollige bloem eraf kloppen,door het ei halen zodat het geheel goed bedekt is en ten slotte door het paneermeel halen. Zorg dat er overal paneermeel zit, druk dit licht aan. De boter klaren en samen met de olie in een pan doen. Verwarmen tot 170 graden en de schnitzels aan beide zijden mooi bruin bakken in ruim boter. Uit laten lekken op keukenpapier.

De citroen wassen en in de lengte elke citroen in 5 partjes snijden.

De krielaardappelen (cela vita?) in de boter opwarmen (niet bruin bakken) en bestrooien met wat zout, peper en pittige paprikapoeder. Tot slot 2 eetlepels fijngehakte peterselie erover strooien.

Ontvel de tomaten en snij in schijfjes. Kook de eieren hard, pel en snij eveneens in plakjes. Was de komkommer en snij ook in schijfjes. Kook tot slot de doperwtjes in wat water met zout gaar.

Leg linksboven een schepje krielaardappeltjes, links boven een plakje tomaat, een plakje ei, een plakje tomaat, een plakje komkommer, tomaat, ei enz. Schep hier rond wat doperwtjes. Leg midden onder de schnitzel, bestrooi met wat kappertjes en leg er een plakje citroen op. Leg aan de onderzijde een lepeltje champignonsaus.