amaretto creme brulee

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

11-3-2014

Nagerecht

Amaretto crème brûlée

 


Ingrediënten:

18 eieren (M)

140 gram fijne tafelsuiker

1,3 liter slagroom

1 fles  Amaretto di Saronno

Afwerking:

8 theelepels

1 bakje amandelsnippers

7 eetlepels poedersuiker

1 zakje Amaretti koekjes of cantuchini.

Benodigdheden:

 8-9 ronde soufflébakjes

1 braadpan

Eventueel een brander.

  

 8-9  borrelglaasjes

 

 Bereiding:

 Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden).

Splits de eieren voorzichtig. Alleen de dooiers zijn nodig voor dit gerecht. Het eiwit kan in de diepvries bewaard worden voor een andere toepassing.

 Meng met een vork de eierdooiers en de suiker in een kom. Giet de room in een steelpan en breng langzaam tegen de kook aan. Klop de room dan geleidelijk door het dooiermengsel.

 Roer er de Amaretto door en zeef de custard boven de steelpan.

 Zet 6 soufflébakjes in een braadpan en verdeel de custard er over. Giet zoveel warm water rond de bakjes dat ze half onderstaan. Bak dan 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven tot de custard net stevig, maar in het midden nog zacht is.

 Laat de bakjes in het water afkoelen. Neem ze eruit en zet ze voor 3 tot 4 uur in de koelkast.

 Bestrooi voor het opdienen met de amandelsnippers en de poedersuiker. Karamelliseer de suiker met een brander of onder een hete grill. Zet tot het moment van serveren weg op kamertemperatuur.

 

Presentatie:

Zet het bakje crème brûlée op een vierkant bord linksboven en rechtsonder een borreltje amaretto.

Daaromheen enkele amaretti koekjes of cantuchini die je in de amaretto kunt soppen. Heerlijk!!