Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht juni 2020 (2 personen, thuisrecept)

Zalmtartaar met gefrituurde kappertjes en dillemayonaise

 

 

  • 150 gram verse zalm sushi-kwaliteit
  • 50 gram kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 bos dille
  • ½ limoen: rasp en sap!
  • Zonnebloemolie
  • Grof zeezout
  • ½ komkommer
  • 2 theelepels suiker

 

  • 1 theelepel zout
  • Zwarte peper uit de molen
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel mosterd
  • Scheutje (wijn)azijn
  • Snufje zout

 

 

 

 

Ingelegde komkommer:

Snijd de komkommer in blokjes die even groot zijn als de blokjes waarin je straks de zalm gaat snijden: niet te grof, maar zeker ook niet te fijn (ongeveer 7-8 mm). Doe de blokjes in een afsluitbaar bakje en strooi er de suiker en het zout overheen. Doe het bakje goed dicht, schud het even en zet in de koeling tot gebruik.

 

Dillemayonaise:

Haal van de bos dille 1 tak af en zet deze apart voor garnering. Hak de rest grof.

Doe de 250 ml zonnebloemolie, 1 eidooier, de mosterd, het scheutje wijnazijn en het snufje zout in een smalle mengbeker. Doe er dan de grof gehakte dille bij.

Zet de staafmixer hierin tot de bodem van de mengbeker en zet deze aan: trek hem in ongeveer 30 seconden naar boven in het mengsel: klaar is je dillemayonaise!

Dit recept levert te veel mayonaise voor dit recept, ongeveer het dubbele. Doe de rest in een afsluitbare kom en maak er morgenochtend bijvoorbeeld Eggs Benedict mee…..

Of gebruik het wel allemaal, als je dat lekker vindt.

 

Gefrituurde kappertjes:

Leg de uitgelekte kappertjes nog even tussen twee vellen keukenpapier om ze goed droog te maken.

Verhit wat zonnebloemolie in een steelpannetje en frituur hier de kappertjes in delen in totdat ze “uitwaaieren” tot bloemetjes en knapperig zijn. Dat duurt nog geen minuut! Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en ga verder met het recept.

 

Snijd de zalm in even grote blokjes als de komkommer. Doe ze in een kommetje en schep er de blokjes komkommer doorheen. Rasp er met een hele fijne (microplane-)rasp de schil van de limoen overheen en maak het af met een kneepje limoensap en zwarte peper. Schep goed door.

 

Schep de zalmtartaar met de komkommer in glaasjes of schaaltjes. Spuit met een knijpflesje (of spuitzak) dotjes van de dillemayonaise over en tussen de tartaar. Verdeel de gefrituurde kappertjes er over en maak af met wat dille en grof zeezout.