Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Dessert (10 personen)

Karnemelkse wafels met karnemelkijs en gekonfijte druiven

9 oktober 2018

 

Karnemelkijs

  • 300 ml slagroom
  • 200 gr fijne suiker
  • 8 eidooiers
  • 150 ml karnemelk

Druiven

  • 160 gram blauwe druiven
  • 125 gr suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 steranijs

Wafels

  • 250 gr bloem
  • 6 gr baking soda
  • 3 gr zout
  • 85 gr suiker
  • 3 eieren
  • 160 ml karnemelk
  • poedersuiker

Bereiding:

IJs:

  • Verwarm de slagroom met de suiker, totdat de suiker oplost. Niet te heet laten worden! De temperatuur mag niet boven de 70 graden komen, anders schift straks het ei!
  • Klop de dooiers los in een kom en giet er langzaam, al kloppend, de room uit de pan bij. Doe alles terug in de pan en gaar roerend naar max 70 graden.
  • Laat afkoelen naar kamertemperatuur en roer de karnemelk erdoor.
  • Draai tot ijs in de ijsmachine.

Druiven:

  • Maak een siroop van de suiker, water, vanille en steranijs.
  • Laat de druiven 10 minuten trekken in de warme siroop. NIET koken!
  • Haal de druiven uit de siroop en zet ze apart op een koele plek.
  • Zeef de siroop en laat deze tot de helft inkoken. Laat afkoelen.

 

Wafels:

  • Zeef de bloem, baking soda, suiker en zout boven een kom.
  • Voeg de eieren en de melk toe en roer tot een stevig en klontvrij beslag.
  • Bak van het beslag 10 wafels in een wafelijzer.

Presentatie:

Serveer de wafels met een bol ijs en wat van de gekonfijte druiven.

Giet over het ijs en de druiven wat van de siroop.

Eventueel bestuiven met wat poedersuiker.