Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert april 2023 (10 personen)

Dessert Liégeois

Luikse chocoladevla met slagroom

 

 

 

Ingrediënten

  • 1,5 liter volle melk
  • 75 gr cacaopoeder
  • 150 gr suiker
  • 75 gr maïzena
  • 25 gr oploskoffie
  • 300 gr donkere (pure) chocolade
  • 60 ml slagroom
  • 60 gr poedersuiker
  • Snuf zout



Maak de chocoladevla:

  • Breek de pure chocolade in kleine stukjes
  • Verwarm 1 liter melk in een pan.
  • Klop intussen in de overblijvende halve liter melk het cacaopoeder, de suiker, de maïzena en de oploskoffie met een snufje zout.
  • Voeg zodra de melk goed warm is het koude mengsel bij de warme melk en blijf ononderbroken kloppen op een matig vuur tot er een binding zichtbaar wordt.
  • Laat de vla nog 2 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vla van het vuur en meng er de stukjes donkere chocolade door. Roer tot deze zijn opgelost.
  • Doe de vla in grote glazen en laat ze volledig afkoelen in de koelkast. Bedek ze met een stukje keukenplastic om te voorkomen dat er een vel op komt.

 

Maak de slagroom:

  • Klop de slagroom met de poedersuiker. 

Neem de afgekoelde vla in de glazen uit de koelkast en gebruik een spuitzak met stervormig spuitmondje om de vla te decoreren met toefjes slagroom. Werk af met een klein wolkje cacaopoeder.