Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert Maart 2024 (10 personen)

Arroz con leche

 

 

Ingrediënten

 

  • 400 gr risottorijst
  • 450 gr fijne kristalsuiker
  • 150 gr rozijnen
  • 1,5 liter VOLLE melk
  • 2 vanillestokjes
  • 2 kaneelstokjes
  • Zeste van 1 citroen
  • 35 gr ONgezouten boter
  • 100 ml slagroom
  • 1 theelepel zeezout
  • 3 rijpe Doyenne de Comice peren

 

Bereiding:

 

De pudding:

  • Doe de risottorijst, 300 gr suiker, de rozijnen, de melk, de opengesneden en uitgeschraapte vanillestokjes (ook de peulen), de kaneelstokjes en de zeste in grote pan.
  • Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het 1 uur pruttelen (of tot de rijst zacht is en de melk dik en romig is geworden)

 

De peren:

  • Verhit in een middelgrote koekenpan op laag vuur de suiker met de boter totdat het een goudbruine karamel is geworden.
  • Giet er de room bij (PAS OP: dit gaat spetteren!)
  • De suiker wordt nu onmiddellijk weer hard, dus kook alles even goed door totdat de karamel weer is opgelost
  • Schil de peren, snijd ze in de lengte in 6 parten en verwijder de klokhuizen
  • Voeg de peren en het zout toe aan de karamelsaus
  • Laat dit op zo laag mogelijk vuur 2 tot 3 minuten pruttelen, keer de peren meerdere keren. Ze moeten zacht worden en rondom met de karamel bedekt zijn
  • Schep de pudding in kommen en leg op iedere kom tenminste 2 stukjes peer. Overgiet alles met de overgebleven karamelsaus.