Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert Maart 2024 (10 personen)
Arroz con leche
Ingrediënten
- 400 gr risottorijst
- 450 gr fijne kristalsuiker
- 150 gr rozijnen
- 1,5 liter VOLLE melk
- 2 vanillestokjes
- 2 kaneelstokjes
- Zeste van 1 citroen
- 35 gr ONgezouten boter
- 100 ml slagroom
- 1 theelepel zeezout
- 3 rijpe Doyenne de Comice peren
Bereiding:
De pudding:
- Doe de risottorijst, 300 gr suiker, de rozijnen, de melk, de opengesneden en uitgeschraapte vanillestokjes (ook de peulen), de kaneelstokjes en de zeste in grote pan.
- Breng alles aan de kook, zet het vuur laag en laat het 1 uur pruttelen (of tot de rijst zacht is en de melk dik en romig is geworden)
De peren:
- Verhit in een middelgrote koekenpan op laag vuur de suiker met de boter totdat het een goudbruine karamel is geworden.
- Giet er de room bij (PAS OP: dit gaat spetteren!)
- De suiker wordt nu onmiddellijk weer hard, dus kook alles even goed door totdat de karamel weer is opgelost
- Schil de peren, snijd ze in de lengte in 6 parten en verwijder de klokhuizen
- Voeg de peren en het zout toe aan de karamelsaus
- Laat dit op zo laag mogelijk vuur 2 tot 3 minuten pruttelen, keer de peren meerdere keren. Ze moeten zacht worden en rondom met de karamel bedekt zijn
- Schep de pudding in kommen en leg op iedere kom tenminste 2 stukjes peer. Overgiet alles met de overgebleven karamelsaus.