Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Grote Chinese garnalen met Thaise rijst en kreeftensaus (10p)

Voorgerecht

10-01-2017


Ingredienten:

24 grote garnalen, in het pantser

2 soepkreeften of diepvrieskreeften

180 gram rondkorrelrijst (Arborio, rauw)

2 eetlepels tomatenpuree

400 gram WUPS (Wortel, ui, prei en knolselderij)

1 takje tijm

1 dl hot chilisaus

4 dl kokosmelk

4 dl kippenbouillon

2 eetl gele currypasta

1 liter visbouillon

2 dl olie

50 gram boter

1 dl witte wijn

1 borrelglas cognac

½ liter room

2 eetl bloem

  

Bereiding:

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 

Maak de garnalen schoon, ontdoe ze van het pantser (laat de staart eraan zitten).

Bewaar de pantsers voor de saus!

Verwijder het darmkanaal

Marineer de garnalen in de chilisaus

Kook de rijst gaar in de kokosmelk met kippenbouillon en gele currypasta.

Giet overtollig vocht af.

Snijdt het groen van de prei ragfijn en snipper de sjalot

Bak dit heel even aan en meng met de gare rijst.

Beboter de timbaaltjes en vul ze met de rijstmassa

Zet ze in een ovenslee met een laagje heet water.

Afdekken met aluminiumfolie, ongeveer 15 minuten verwarmen in een oven van 180 graden.

“Vlinder” de garnalen en bak ze in een tefalpan, net gaar.

 

Hak de kreeft en verwijder maag en darmkanaal

Doe olie in een braadpan en bak de stukken kreeft en de pantsers van de garnalen met de wups.

Doe er de tomatenpuree bij en laat ontzuren. Blus met de witte wijn en de visbouillon.

 

Laat dit ongeveer 45 minuten trekken en wat inkoken.

Zeef de saus en voeg eventueel wat room toe.

Zet in het midden van een warm diep bord de rijst uit de timbaaltjes.

Zet hier de gevlinderde en gebakken garnalen tegenaan (start omhoog).

Giet er wat van de kreeftensaus omheen.