Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Viskoekjes met tomatensaus

Voorgerecht (8 pers)

12-5-2015

Een werkelijk heerlijk gerecht gemaakt op onze thema-avond "Jeruzalem"

 

 

Ingrediënten viskoekjes:

  • 4 sneetjes witbrood, zonder korst, in blokjes
  • 750 gr kabeljauw, zonder graat of vel
  • 1 middelgrote ui, zeer fijn gesneden
  • 4 tenen knoflook, fijngewreven
  • 40 gr bladpeterselie, kleingesneden
  • 40 gr koriander, fijngesneden
  • 2 theelepels zout
  • 3 grote scharreleieren, losgeklopt
  • 8 eetlepels olijfolie

 

Ingrediënten tomatensaus:

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 middelgrote uien fijngesneden
  • 2 ½ deciliter witte wijn
  • 2 blikjes tomatenblokjes (totaal 800 gram)
  • 2 rode pepers, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 theelepels fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels muntblaadjes, fijngesneden
  • zout en zwarte peper

 

 

Bereiding:

 

Maak eerst de tomatensaus:

Verwarm de olijfolie in een braadpan en smoor hierin de specerijen en uien 8 tot 10 minuten, totdat de ui helemaal gaar is.

Giet de wijn erbij en laat dit 3 minuten inkoken.

Doe er dan de tomaten, knoflook, chilipeper, suiker, een theelepel zout en een beetje zwarte peper in.

Laat 15 minuten sudderen, totdat de saus vrij dik is.

Proef, breng op smaak met zout en peper en zet opzij.

 

Maal het brood in een foodprocessor tot kruim. Snij de vis klein en voeg met de overige ingredienten (behalve de olie!) toe aan het brood in de processor. Meng alles tot een gladde massa.

Maak er 16 platte koekjes van met een dikte van 2 centimeter en een doorsnee van ongeveer 5 tot 6 centimeter.

Laat ze eventueel in de koelkast opstijven, maar de koekjes moeten smeuïg zijn!

 

Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide zijden bruin. Die dit in porties en voeg bij ieder volgend portie een beetje nieuwe olie toe.

 

Leg de viskoekjes in de tomatensaus. Je kunt ze tegen elkaar drukken, maar als het niet in één pan past, neem dan een tweede pan.

Voeg zoveel water toe dat de koekjes deels onder staan (ongeveer 2 deciliter)

Zet het deksel op de pan en laat de koekjes op heel laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen.

 

Draai het vuur uit en laat de koekjes minimaal 10 minuten in de saus opstijven.

 

Serveer ze warm, op een spiegeltje van de saus en bestrooid met wat fijngehakte munt.