Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Amuse (10 personen) 10-11-2015
Mousse van ham met port
Ingrediënten:
½ Ui
½ Elstar appel
10 gramBoter
75 gramGekookte achterham
25 gram Rauwe ham
1 eetlepel Rode port
50 gram Mascarpone
Zout en peper
½ deciliter Slagroom
½ Elstar appel
Citroensap
10 Snackcups
Bereiding
Pel, ontpit en rasp de appel en de ui. Smelt de boter en gaar hierin de rasp zeer langzaam in circa 5 minuren. De rasp mag absoluut niet kleuren! Laat afkoelen
Verwijder het vet van de ham en snijd beide hamsoorten zeer fijn.
Mix de ham voorzichtig met de port.
Doe de rasp erbij en ga door met mixen tot het een gladde massa is.
Doe er dan de mascarpone bij en breng de mousse op smaak met peper en zout.
Sla de slagroom stijf en werk deze voorzichtig onder de mousse.
Laat de mousse circa een half uur opstijven in de koeling.
Presentatie
Ontpit de appel en snijd er 10 dunne halve maantjes uit. Besprenkel deze met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Spuit met een spuitzak een mooie toef mousse in elke snackcup.
Steek hierin een partje appel en serveer.