Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert mei 2018 (10 personen)

Aspergebavarois met frambozen

 

 

Ingrediënten

20 st   geschilde asperges
200 gr suiker
5 dl     stijfgeklopte slagroom

4 st      blaadjes gelatine
6 dl     sap van bloedsinaasappels
2 tl       maïzena (aangemaakt met water)
60 st   verse frambozen

4 el     witte basterdsuiker
½ st     citroen, uitgeperst
1 bos  munt

 

Bereiding

 

  1. Verwijder de toppen van de asperges.
  2. Houd de toppen apart voor de garnering.
  3. Aspergetoppen apart koken (5 minuten)
  4. Kook de asperges bijna gaar (10 minuten)
  5. De gekookte asperges met het kookvocht (samen ongeveer 1000 g) in de blender fijn pureren.
  6. Breng 2 dl van deze puree met de suiker aan de kook. Haal van het vuur en voeg hieraan de uitgeknepen gelatineblaadjes toe.
  7. Dit weer bij de overige puree voegen en op ijs laten koelen totdat het begint te stollen.
  8. Spatel vervolgens de slagroom erdoorheen. Deze massa in bevochtigde vormpjes gieten en in de koelkast laten opstijven.
  9. Het bloedsinaasappelsap aan de kook brengen en licht binden met de in water opgeloste maïzena. Laten afkoelen. Als het geheel te dik is, verdunnen met wat bloedsinaasappelsap.
  10. De verse frambozen bestrooien met witte basterdsuiker en citroensap.
  11. De schaaltjes met de bavarois desnoods even in wat warm water zetten, om de bavarois te lossen.
  12. Daarna omkeren op gekoelde bordjes
  13. Wat van de saus er omheen lepelen
  14. Garneren met de gemarineerde frambozen en aftoppen met een blaadje munt