Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert februari 2022 (10 personen)
Gepocheerde peer met roomijs van vijg en amandel met een crunch van amandel
Ingrediënten
- 250 ml (witte) amandelmelk
- 400 ml slagroom
- 240 gr suiker
- 4 gedroogde vijgen
- 5 eidooiers
- 2 eiwitten
- 200 gr amandelschaafsel
- 100 gr poedersuiker
- 200 ml witte wijn (Sauvignon blanc)
- 5 Conference peren
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 2 verse vijgen
- 1 vanillestokje
Gereedschap:
- Steelpan
- Kookpan
- Bakpapier
- Staafmixer
- Dunschiller
- Schilmesje
- Ijsmachine
Bereiding:
LET OP: de receptuur van het ijs wordt hier wel weergegeven, maar deze is al voorbereid door de chef!
- Verwarm de oven op 160 graden
- Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en verdeel hierover het amandelschaafsel met de poedersuiker en 2 geklopte eiwitten. Meng dit goed door elkaar!
- Schuif het mengsel in de over voor ongeveer 15 minuten. Roer iedere 5 minuten even goed door, tot het mooie bruine amandelschotsen zijn geworden. Laat goed afkoelen.
- Doe 500 ml water, de witte wijn en 80 gr suiker in een pan.
- Schil de peren, halveer ze in de lengte en verwijder het klokhuis.
- Voeg de peren toe aan het wijnmengsel en voeg kaneelstokjes en steranijs toe.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en doe merg én stokje in de wijn.
- Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat alles 15 minuten pocheren.
- Laat alles daarna 15 minuten afkoelen in de pan.
- Haal de peren uit de pan en laat op een plateau afkoelen in de koelkast.
- Snijd de halve peren in mooie dunne plakjes.
- Leg telkens een halve peer op een plat bord, in de vorm van een krans.
- Serveer hier een mooie quenelle ijs op, garneer met de amandelschotsen en dunne plkakes verse vijg.
IJSBEREIDING:
- Laat de gedroogde vijgen ongeveer 10 minuten weken in warm water.
- Klop de eidooiers los met 80 gr van de suiker.
- Doe de amandelmelk, slagroom en 80 gr suiker in een steelpan.
- Verwijder het steeltje van de gedroogde vijgen, snijd ze in stukken en voeg bij de amandelmelk.
- Als het mengsel kookt, blender het dan fijn met een staafmixer.
- Giet het mengsel vervolgens, al roerend, bij de geklopte eidooiers.
- Doe het geheel terug in de pan en breng al roerend tegen de kook aan om te binden.
- Laat deze compositie afkoelen en koel daarna 15 minuten terug in de koelkast.
- Doe het mengsel in de ijsmachine en draai tot ijs.