Grüner Veltliner

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Wijnadvies/praatje – Maart 2022

 

(Amuse: Bitterballen van zalmrilette)

Over zalm en bijpassende wijn wordt veel geschreven. Er passen veel verschillende witte wijnen bij en dit varieert sterk naargelang de wijze waarop de zalm wordt bereid.

Ik heb gekozen voor de Grüner Veltliner, een verfrissende Oostenrijker met een groen kruidenzuurtje.

Aangezien we niet een hele aparte wijn voor alleen een amuse gaan kiezen, heb ik uiteraard rekening gehouden met het voorgerecht. Trouwens, van welke druif is de Grüner Veltliner eigenlijk gemaakt?

 

(Voorgerecht: Gefrituurde groene asperges met dip)

Groene asperges, ansjovis, citroen…: dit schreeuwt om de Grüner Veltliner! Een grassige wijn met veel zuren. Gezien de beïnvloedende smaak van groene asperges, is een cleane witte wijn op zijn plaats.

 

(Hoofdgerecht: Provencaalse vleesrolletjes met Tian)

Als ik lees dat Tian een verwantschap heeft met de ratatouille, word ik spontaan blij. Een heerlijke bom van Provencaalse smaken! Met de vleesrolletjes erbij kunnen we heerlijk op zoek gaan naar een rode begeleiding.

Het meest toepasselijk is om een wijn te kiezen uit de streek, of vergelijkbare streek. Voor degenen die al eens in de Provence zijn geweest en van de Provence houden, zal de Toscane ook geen verkeerde regio zijn. Een vergelijkbaar klimaat zorgt dan ook voor een vergelijkbare wijn: de Chianti. Gemaakt van de populaire Sangiovese druif en dan in de upgrade genaamd Chianti Classico riserva, zal deze zeker smaken bij dit mooie gerecht!

 

(Dessert: Mousse van brie met cranberry-portsaus)

Nee, een portje erbij is wel erg voor de hand liggend. Ik heb gekozen voor de Muscat, die zich als positief zoetsappig uitstekend laat smaken met deze mousse. De inkopers hebben wat vrijheid gekregen, dus komen ze hopelijk met een Franse muscat op de proppen! Maar deze druif is ook sterk aanwezig in oa Italië en Spanje.

Ewald