Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert september 2019 (11 personen)
Millefeuille van kaneelwarka
Flinterdun kaneeldeeg met mascarponecrème en fruit
Millefeuille bewarka bastille ma’a qarfa
Kaneelwarka
- 300 g bloem
- 3 tl zout
- 3 tl Kaneelpoeder
- 6 dl water
- 3 el zonnebloemolie + extra om te besmeren
- 150 g poedersuiker
Mascarponecrème
- 300 gr mascarpone
- 150 poedersuiker
Fruit
- 1 granaatappel
- Doosje bosbessen
- Doosje frambozen
- 3 sinaasappels
- 4 el oranjebloesemwater
- 3 nectarine
- 250 gr suiker
- 2,5 dl grapefruitsap
- 2 tl gedroogde chilivlokken
- 5 vijgen
- 7 el vijgenjam
- Munt
- Citroencress
Bereiding
Kaneelwarka
- Verwarm de oven voor tot 150 °C.
- Meng de bloem, het zout, kaneelpoeder, water en twee eetlepels zonnebloemolie gedurende 2 minuten in de blender.
- Zeef het mengsel en laat circa 15 minuten in de koelkast rusten. Het mengsel moet de concistensie van flensjesbeslag hebben.
- Verwarm een flensjespan (of lage koekenpan) op laag vuur.
- Smeer met een kwast het beslag in de pan.
- Laat het beslag stollen en trek los van de pan.
- Bestrijk de kaneelwarka direct met een beetje zonnebloemolie om uitdroging te voorkomen.
- Snijd de kaneelwarka in mooie rechthoeken van dezelfde maat.
- Verwerk zo al het beslag. Je moet in totaal 50 rechthoeken hebben!
- Snijd 6 van de rechthoekige warka’s diagonaal door zodat je 12 driehoeken krijgt.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het bakpapier licht in met zonnebloemolie.
- Bestrooi het bakpapier met een beetje poedersuiker en leg de kaneelwarka’s erop.
- Bestrooi de bovenkant van de warka’s ook met een beetje poedersuiker en dek af met bakpapier.
- Leg er een andere bakplaat op en bak in de oven in circa 6 minuten krokant.
Mascarponecrème
- Meng de mascarpone met de poedersuiker en roer glad.
- Schep de mascarponecrème in een spuitzak en bewaar in de koelkast
Fruit
- Zoek een paar mooie granaatappelpitjes, bosbessen en frambozen uit.
- Snijd de partjes uit de sinaasappel en maak aan met het oranjebloesemwater. Halveer de nectarine en snijd beide helften in 4 gelijke stukken zodat je 16 mooie partjes hebt.
- Strooi de suiker in een pan en laat smelten.
- Zodra de suiker vloeibaar is voeg je de nectarinepartjes toe. Verwarm de nectarinepartjes in de suiker tot ze gekaramelliseerd zijn.
- Blus af met het grapefruitsap, voeg chilivlokken toe en laat afkoelen.
- Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd in partjes ter grootte van de sinaasappelpartjes en de nectarinepartjes.
- Verwarm de vijgenjam, voeg de vijgenpartjes toe en laat afkoelen.
Afwerken
- Spuit drie baantjes (smaller dan de breedte van de warka!) met de mascarponecrème in het midden van een mooi gekleurd bord.
- Verdeel er een paar granaatappelpitjes overheen.
- Plaats hier een krokante kaneelwarka op.
- Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel er een paar bosbessen overheen.
- Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
- Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel een paar gehalveerde frambozen eroverheen.
- Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
- Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel er om en om een sinaasappelpartje, nectarinepartje en vijgenpartje over. Zorg dat je ‘binnen’ de warka werkt!
- Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
- Spuit een klein beetje mascarponecrème in het midden van de warka en garneer met wat fruit en de driehoekwarka.
- Garneer het geheel met munt en de citroencress.
- Bestrooi lichtjes met wat poedersuiker en kaneelpoeder.