Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert september 2019 (11 personen)

Millefeuille van kaneelwarka

Flinterdun kaneeldeeg met mascarponecrème en fruit

Millefeuille bewarka bastille ma’a qarfa

 

Kaneelwarka

  • 300 g bloem
  • 3 tl zout
  • 3 tl Kaneelpoeder
  • 6 dl water
  • 3 el zonnebloemolie + extra om te besmeren
  • 150 g poedersuiker

Mascarponecrème

  • 300 gr mascarpone
  • 150 poedersuiker

 

Fruit

  • 1 granaatappel
  • Doosje bosbessen
  • Doosje frambozen
  • 3 sinaasappels
  • 4 el oranjebloesemwater
  • 3 nectarine
  • 250 gr suiker
  • 2,5 dl grapefruitsap
  • 2 tl gedroogde chilivlokken
  • 5 vijgen
  • 7 el vijgenjam
  • Munt
  • Citroencress

 

Bereiding

Kaneelwarka

  • Verwarm de oven voor tot 150 °C.
  • Meng de bloem, het zout, kaneelpoeder, water en twee eetlepels zonnebloemolie gedurende 2 minuten in de blender.
  • Zeef het mengsel en laat circa 15 minuten in de koelkast rusten. Het mengsel moet de concistensie van flensjesbeslag hebben.
  • Verwarm een flensjespan (of lage koekenpan) op laag vuur.
  • Smeer met een kwast het beslag in de pan.
  • Laat het beslag stollen en trek los van de pan.
  • Bestrijk de kaneelwarka direct met een beetje zonnebloemolie om uitdroging te voorkomen.
  • Snijd de kaneelwarka in mooie rechthoeken van dezelfde maat.
  • Verwerk zo al het beslag. Je moet in totaal 50 rechthoeken hebben!
  • Snijd 6 van de rechthoekige warka’s diagonaal door zodat je 12 driehoeken krijgt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het bakpapier licht in met zonnebloemolie.
  • Bestrooi het bakpapier met een beetje poedersuiker en leg de kaneelwarka’s erop.
  • Bestrooi de bovenkant van de warka’s ook met een beetje poedersuiker en dek af met bakpapier.
  • Leg er een andere bakplaat op en bak in de oven in circa 6 minuten krokant.

 

Mascarponecrème

  • Meng de mascarpone met de poedersuiker en roer glad.
  • Schep de mascarponecrème in een spuitzak en bewaar in de koelkast

 

Fruit

  • Zoek een paar mooie granaatappelpitjes, bosbessen en frambozen uit.
  • Snijd de partjes uit de sinaasappel en maak aan met het oranjebloesemwater. Halveer de nectarine en snijd beide helften in 4 gelijke stukken zodat je 16 mooie partjes hebt.
  • Strooi de suiker in een pan en laat smelten.
  • Zodra de suiker vloeibaar is voeg je de nectarinepartjes toe. Verwarm de nectarinepartjes in de suiker tot ze gekaramelliseerd zijn.
  • Blus af met het grapefruitsap, voeg chilivlokken toe en laat afkoelen.
  • Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd in partjes ter grootte van de sinaasappelpartjes en de nectarinepartjes.
  • Verwarm de vijgenjam, voeg de vijgenpartjes toe en laat afkoelen.

 

Afwerken

  • Spuit drie baantjes (smaller dan de breedte van de warka!) met de mascarponecrème in het midden van een mooi gekleurd bord.
  • Verdeel er een paar granaatappelpitjes overheen.
  • Plaats hier een krokante kaneelwarka op.
  • Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel er een paar bosbessen overheen.
  • Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
  • Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel een paar gehalveerde frambozen eroverheen.
  • Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
  • Spuit een paar baantjes mascarponecrème op de kaneelwarka en verdeel er om en om een sinaasappelpartje, nectarinepartje en vijgenpartje over. Zorg dat je ‘binnen’ de warka werkt!
  • Plaats er weer een krokante kaneelwarka op.
  • Spuit een klein beetje mascarponecrème in het midden van de warka en garneer met wat fruit en de driehoekwarka.
  • Garneer het geheel met munt en de citroencress.
  • Bestrooi lichtjes met wat poedersuiker en kaneelpoeder.