Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Chocoladerisotto met Amarula(8 pers)
Nagerecht
10-3-2015
Ingrediënten:
200 ml room
700 ml melk
2 eetlepel boter (ongeveer 50 gram) en eventueel nog wat extra
200 gr risottorijst
100 milliliter Amarula
150 gr pure chocolade
Amandelschaafsel
Bereiding:
Giet de melk en de slagroom in een klein steelpannetje en breng het tegen de kook aan. Houd het warm zonder dat het gaat koken.
Smelt de boter in een andere steelpan, liefst één met dikke bodem. Bak de risottorijst 2 minuten in de boter op halfhoog vuur. Blus af met de Amarula. Zodra de Amarula bijna is opgenomen door de rijst, schenk je er twee juslepels warme melk bij. Roer goed door. Zodra de romige melk bijna is opgenomen, voeg je de volgende lepel toe. Daar ga je mee door totdat de risottorijst gaar is; zacht maar niet papperig. Als de risotto niet zacht genoeg is naar je smaak, voeg je extra melk toe. Verhit die eerst door de melk in het pannetje met romige melk te gieten.
Als de rijst gaar is, voeg je chocolade toe. Roer die erdoorheen. Meng er eventueel ook nog een halve eetlepel boter extra doorheen na de chocolade. Daar gaat de chocoladerisotto mooi van glanzen. Schep de chocoladerisotto in kleine schaaltjes of in wijnglazen en strooi er wat amandelschaafsel overheen.