Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht mei 2023 (10 personen)
Cannelloni met asperges, mosselen en opgerold spek
Ingrediënten
- 750 gr vers pastadeeg (lasagne a l’uovo, Albert Heijn, 3 pakjes)
- 1 kilo verse asperges A1 (dun), minstens 20 stuks
- 5 tenen knoflook
- 4 takjes tijm
- 350 gr ricotta
- 3 eidooiers
- 250 gr Pancetta (aan een stuk, niet de vleeswaren!)
- 125 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- 250 gr boter
- Zout
- 1 kilo verse mosselen
- 600 ml droge witte wijn
Bereiding:
Voor de vulling (Hiermee beginnen: enkele toppen zijn nodig voor de amuse!)
- Breng gezouten water aan de kook.
- Snijd het harde deel aan de onderkant van de asperges weg en schil de asperges (schillen bewaren voor het voorgerecht!)
- Snijd alle toppen van de stengels en blancheer de toppen 3 minuten in het kokende water.
- Koel daarna direct terug in (ijs)water.
- Houdt 10 toppen apart voor de amuse!
- Snijd de stengels in dunne plakjes.
- Pel 3 tenen knoflook en hak fijn.
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en doe daar de knoflook en de tijm in.
- Voeg de plakjes asperge toe en bak 2 minuten mee.
- Schenk vervolgens het overige mosselvocht erbij en laat 15 minuten sudderen.
- Snijd het spek in julienne reepjes en bak het knapperig in een pan met antiaanbaklaag (houd een kwart van het spek apart voor de garnering).
- Doe het knapperige spek in een kom en meng met de fijngesneden asperges, geraspte Parmezaan en ricotta. Voeg de eidooiers toe en meng goed.
- Breng op smaak met peper, dek af met folie en laat een half uur rusten in de koelkast.
Voor de mosselen;
- Pel 2 tenen knoflook en hak fijn.
- Verhit een scheut olijfolie in een pan, voeg de knoflook en de mosselen toe. Schep even goed om
- Blus af met witte wijn. De pan moet zeer heet zijn zodat de mosselen snel opengaan.
- Dek de pan af met een deksel en haal de mosselen eruit zodra de openen.
- Haal vervolgens de mosselen uit de schelp.
- Als alle mosselen zijn geopend, laat dan het kookvocht nog enkele minuten inkoken en schenk het daarna door een zeef of idealiter een kaasdoek.
- Schenk de helft van het overgebleven kookvocht bij de mosselen en zet apart. Bewaar het overige mosselvocht voor de vulling!
Voor de pasta
- Snijd uit het pastadeeg vierkantjes van ongeveer 10x10 cm cm
- Kook de pasta vierkantjes in gezouten water gedurende ongeveer 2 minuten, laat ze dan onmiddellijk afkoelen in (ijs)water. Droog ze vervolgens met een doek.
Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht.
- Schep de vulling in een spuitzak.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer lichtjes in met gesmolten boter.
- Spuit de vulling in de breedte dubbel op het deeg en rol het deeg op tot cannelloni
- Leg de cannelloni op de bakplaat met een beetje tussenruimte zodat ze niet aan elkaar
- Bestrijk met gesmolten boter en bak ze 20 minuten in een heteluchtoven op 200°C.
- Bak het apart gehouden spek knapperig in een koekenpan
- Verwarm de overige aspergetopjes in een steelpan.
- Verwarm de mosselen in het vocht opnieuw in een pan op middelmatig vuur en laat het vocht iets inkoken.
- Bestrijk de cannelloni eventueel met wat spekvet uit de pan.
- Leg de cannelloni op een bord en garneer met de warme mosselen (met vocht), aspergetopjes en het knapperige spek.