Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht januari 2023 (10 personen)

Choucroute d’ Alsace

 

 

Ingrediënten

  • 1 kilo (verse) zuurkool naturel
  • 1 grote fijngesnipperde ui
  • 50 gr ganzenvet (brengt de chef mee!)
  • 2 teen knoflook
  • 2 laurierblaadje
  • 8 jeneverbessen
  • 5 kruidnagelen
  • 1 tl korianderzaden
  • 250 gram (1 stuk) zuurkoolspek
  • 250 gram (1 stuk) mager gerookt spek
  • 600 gram (1 stuk of 10 dikke plakken) casselerrib

 

 

  • 1/2 liter Elzasser (zoete) witte wijn
  • 1/4 liter runderbouillon (blok)
  • 10 bloemige grote aardappelen
  • 2 verse slagersrookworsten
  • 10 verse Frankfurters (slager)
  • 10 chipolata-worstjes (slager)
  • Zout, peper

 

 

 

Bereiding:

  • Spoel de zuurkool onder koud water af en laat hem uitlekken.
  • Smoor de ui in het ganzenvet in een grote braadpan met dikke bodem.
  • Doe de zuurkool, knoflook, laurier, kruidnagels, jeneverbessen en korianderzaden erbij.
  • Snij spek en casselerrib in plakken en leg ze op de zuurkool.
  • Schenk de Elzasser wijn en de bouillon erover.
  • Laat met deksel op de pan op laag vuur 1,5 uur stoven.
  • Schil de aardappelen, halveer ze en voeg ze na een uur stoven aan pan toe.
  • Leg ook de rookworsten erop. Stoof nog 30 minuten.
  • Rooster de Frankfurters in een grillpan of koekenpan.
  • Wel de chipolata’s in een pan met bijna kokend water in ca. 5 minuten gaar.

 

Opmaak:

  • Leg een laagje zuurkool op een bord.
  • Verdeel daarover de aardappelen.
  • Verdeel het vlees vervolgens over de borden en “garneer” met de worstjes.

 

LET OP:

Het is heel belangrijk om kwalitatief goede worstsoorten te hebben. Dus NIET de Unox- of andere fabrieksrookworsten of blik-Frankfurters. Deze zijn niet gerookt maar bevatten smaakstoffen en bevatten (in plaats van een velletje) een laagje gemalen varkensvel….