Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht mei 2024 (10 personen)
Kip in chocoladesaus
(Mole poblana de Guajolote)
Ingrediënten
- 2 kilo kippendijen (zonder bot, zonder vel)
- 12 gedroogde chilipepers
- 1 liter kippenbouillon (potjes, zonder vlees. Fond mag ook, maar dan ZONDER zout)
- 75 gram witte amandelen (dus zonder bruine velletje!)
- 4 uien, grof gesneden
- 3 vleestomaten, zonder vel, grof gesneden
- 80 gram rozijnen
- 2 eetlepels sesamzaad
- 11 tortilla’s
- 6 eetlepels neutrale olie
- 200 gram PURE chocolade (zo hoog mogelijk cacaogehalte)
- Kaneelpoeder
- Kruidnagelpoeder
- Korianderzaad (gemalen)
- Anijszaad
- Zout
- Gemalen zwarte peper
- Nog wat geroosterd sesamzaad voor garnering
- 250 gram Basmatirijst
- 2 grote blikken bruine bonen
- 1 krop Iceberg sla
Bereiding:
- Kook de helft van de kippenbouillon (500 ml)
- Giet de kokendhete kippenbouillon over de in stukjes gebroken rode pepers en laat 30 minuten weken. Daarna de peper uit de bouillon zeven.
- Doe de kippendijen in een grote pan met water, zodat de kip onder staat
- Voeg zout toe en breng de kippendijen aan de kook: laat ze een half uur sudderen met het deksel op de pan!
- Vermaal de amandelen, uien, tomaten, rozijnen, 2 eetlepels sesamzaad en 1 tortilla met alle specerijen EN de zojuist getrokken peper-kippenbouillon met een staafmixer tot een gladde massa. Dit mengsel heet mole.
- Zeef het mengsel, zodat er geen grove stukjes meer in zitten
- Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en laat de mole onder regelmatig roeren 5 minuten pruttelen
- Voeg de resterende (koude) kippenbouillon en de in stukken gebroken chocolade toe en laat op laag vuur pruttelen totdat de chocolade is gesmolten
- Neem de kippendijen uit het kooknat, laat ze uitlekken en droog ze goed af
- Verhit de rest van de olie in een braadpan, leg hierin de kippendijen en bak ze rondom goed bruin
- Doe de kip in de pan bij de mole en wentel de stukken kip goed door de saus
- Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing
- Warm de bruine bonen op in een pan
- Verwarm de tortilla’s in de oven, volgens de gebruiksaanwijzing
- Snijd de icebergsla in zeer dunne reepjes
Serveren:
Serveer de Mole met rijst en bonen op een diep bord. Garneer af met wat icebergsla, nog wat geroosterde sesamzaadjes en geef er een Tortilla bij.