Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht mei 2024 (10 personen)

Kip in chocoladesaus

(Mole poblana de Guajolote)

 

 

Ingrediënten

 

  • 2 kilo kippendijen (zonder bot, zonder vel)
  • 12 gedroogde chilipepers
  • 1 liter kippenbouillon (potjes, zonder vlees. Fond mag ook, maar dan ZONDER zout)
  • 75 gram witte amandelen (dus zonder bruine velletje!)
  • 4 uien, grof gesneden
  • 3 vleestomaten, zonder vel, grof gesneden
  • 80 gram rozijnen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 11 tortilla’s
  • 6 eetlepels neutrale olie
  • 200 gram PURE chocolade (zo hoog mogelijk cacaogehalte)
  • Kaneelpoeder
  • Kruidnagelpoeder
  • Korianderzaad (gemalen)
  • Anijszaad
  • Zout
  • Gemalen zwarte peper
  • Nog wat geroosterd sesamzaad voor garnering
  • 250 gram Basmatirijst
  • 2 grote blikken bruine bonen
  • 1 krop Iceberg sla

 

 

Bereiding:

 

  • Kook de helft van de kippenbouillon (500 ml)
  • Giet de kokendhete kippenbouillon over de in stukjes gebroken rode pepers en laat 30 minuten weken. Daarna de peper uit de bouillon zeven.
  • Doe de kippendijen in een grote pan met water, zodat de kip onder staat
  • Voeg zout toe en breng de kippendijen aan de kook: laat ze een half uur sudderen met het deksel op de pan!
  • Vermaal de amandelen, uien, tomaten, rozijnen, 2 eetlepels sesamzaad en 1 tortilla met alle specerijen EN de zojuist getrokken peper-kippenbouillon met een staafmixer tot een gladde massa. Dit mengsel heet mole.
  • Zeef het mengsel, zodat er geen grove stukjes meer in zitten
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en laat de mole onder regelmatig roeren 5 minuten pruttelen
  • Voeg de resterende (koude) kippenbouillon en de in stukken gebroken chocolade toe en laat op laag vuur pruttelen totdat de chocolade is gesmolten
  • Neem de kippendijen uit het kooknat, laat ze uitlekken en droog ze goed af
  • Verhit de rest van de olie in een braadpan, leg hierin de kippendijen en bak ze rondom goed bruin
  • Doe de kip in de pan bij de mole en wentel de stukken kip goed door de saus
  • Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten sudderen
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing
  • Warm de bruine bonen op in een pan
  • Verwarm de tortilla’s in de oven, volgens de gebruiksaanwijzing
  • Snijd de icebergsla in zeer dunne reepjes

 

Serveren:

Serveer de Mole met rijst en bonen op een diep bord. Garneer af met wat icebergsla, nog wat geroosterde sesamzaadjes en geef er een Tortilla bij.