Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert januari 2023 (10 personen)

Baba au rhum

 

 

Ingrediënten

  • 50 gram rozijnen
  • 200 ml rum
  • 10 gram gist
  • 150 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 eetl honing
  • 125 gram bloem
  • 50 gram boter, gesmolten
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 400 ml water
  • 200 gram suiker
  • Naar behoefte rum
  • 250 ml slagroom

 

Bereiding:

  • Wel de rozijnen in de rum.
  • Los de gist op in de melk. Zet dit even apart op een warme plek om de gist te activeren.
  • Klop de eieren los met de honing en roer hier de bloem doorheen.
  • Roer de gesmolten boter en de melk door dit mengsel en zet afgedekt op een warme plaats in de keuken. Laat het beslag 1 uur rijzen.
  • Sla het beslag door en meng hier de gewelde rozijnen doorheen.
  • Bewaar het weekvocht van de rozijnen.
  • Verdeel in vormpjes en zet nogmaals afgedekt weg. Laat het beslag 20 minuten rijzen in de vorm.
  • Bak de baba’s af in een oven van 180°C gedurende 30 minuten.
  • Kook voor de siroop het rozijnen weekvocht aangevuld tot 2 deciliter met nieuwe rum, het sinaasappelsap, water en de suiker in tot een siroop.
  • Haal de baba’s uit de vorm en zet in de siroop. Laat zo lang mogelijk trekken!
  • Serveer de Baba’s overgoten met wat siroop en met een schep geslagen room.