Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert januari 2023 (10 personen)
Baba au rhum
Ingrediënten
- 50 gram rozijnen
- 200 ml rum
- 10 gram gist
- 150 ml melk
- 3 eieren
- 1 eetl honing
- 125 gram bloem
- 50 gram boter, gesmolten
- 200 ml sinaasappelsap
- 400 ml water
- 200 gram suiker
- Naar behoefte rum
- 250 ml slagroom
Bereiding:
- Wel de rozijnen in de rum.
- Los de gist op in de melk. Zet dit even apart op een warme plek om de gist te activeren.
- Klop de eieren los met de honing en roer hier de bloem doorheen.
- Roer de gesmolten boter en de melk door dit mengsel en zet afgedekt op een warme plaats in de keuken. Laat het beslag 1 uur rijzen.
- Sla het beslag door en meng hier de gewelde rozijnen doorheen.
- Bewaar het weekvocht van de rozijnen.
- Verdeel in vormpjes en zet nogmaals afgedekt weg. Laat het beslag 20 minuten rijzen in de vorm.
- Bak de baba’s af in een oven van 180°C gedurende 30 minuten.
- Kook voor de siroop het rozijnen weekvocht aangevuld tot 2 deciliter met nieuwe rum, het sinaasappelsap, water en de suiker in tot een siroop.
- Haal de baba’s uit de vorm en zet in de siroop. Laat zo lang mogelijk trekken!
- Serveer de Baba’s overgoten met wat siroop en met een schep geslagen room.