Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Stom hé, ’t is gewoon lekker!

 

 

Zoals jullie weten probeer ik altijd een thema aan onze maaltijden mee te geven. Of dat nu streekgebonden of meer ingrediënten gebonden is, dat doet niet zo ter zake. Als er maar een “rode draad” is.

 

Soms lukt dat gewoon niet…

 

Zoals in de maand april: de wisseling van de seizoenen zorgt ervoor dat je eigenlijk geen “winters” gerecht meer op tafel wilt zetten, maar het voorjaar is ook nog niet helemaal ontloken, zullen we maar zeggen.

 

Hoewel ze er al wel zijn (zie mijn kookpraatje van april vorig jaar) zijn de asperges nog behoorlijk duur. Dus die stellen we maar een maandje uit!

 

Maar ik heb altijd wel een paar recepten in de wachtrij staan. Dus verzinnen we gewoon de eerdergenoemde “rode draad”.

 

De gemiddelde leeftijd van ons illustere clubje is bijna 65 jaar. Dus zijn we allemaal oud genoeg om ons “Petje Pitamientje” nog te herinneren.

 

Deze reclame uit 1983 heeft zo’n beetje een cultstatus gekregen. “Petje” heette eigenlijk Laurens Bon en was op dat moment 3,5 jaar oud. In 2006 heeft hij nog een keer een comeback gemaakt in een reclame voor het 25-jarig bestaan van de supermarkt C1000.

 

Afijn; we kennen allemaal nog de catchfrase van Petje: “Stom hé, ik vind het gewoon lekker”!

 

Dat is ook van toepassing op ons menu van vanavond. De enige rode draad is dat het allemaal lekker is! Met meteen de excuses aan ons jongste lid: soms valt er niet aan het gebruik van ei te ontkomen. Het is tenslotte maar één keer per jaar Pasen: het feest waarbij we de geboorte van de Paashaas vieren! Of herinner ik me dit nu verkeerd J

 

We beginnen met een simpele maar heel aantrekkelijk ogende amuse: een variatie op het aloude “gevulde ei”. Tegenwoordig heet dat met een duur woord een “deviled egg”.

 

Dan gaan we naar een stevig voorgerecht van brood met fruit en duif. Ik durfde de oma van de Paashaas (de kip) niet te verwerken in een gerecht, zo kort na Pasen. Dus dan maar een andere vogel!

 

Het hoofdgerecht heeft een Italiaans tintje. Analoog aan het niet durven verwerken van de kip durfde ik ook geen haas te gebruiken, dus verwerken we zijn neefje (het konijn) in dit gerecht.

 

En als dessert verwerken we de niet gebruikte chocolade van de paaseieren in een chocoladevla!

 

Herken ik dan toch nog een rode draad? Zou het dan toch iets met Pasen te maken hebben?

 

 

Chef Herman.