gefrituurde scampi's met tartaarsaus

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Gefrituurde scampi’s met tartaarsaus (10p)

Amuse/voorgerecht

11-02-2014

 


Ingrediënten:

1 zak scampi’s easy peel 16/20

300 gr tempurameel

1½ dl spa bruis

1½ dl pils

zout/peper

cayennepeper

1 eetl sesamolie

 

4 dl mayonaise

30 gr bieslook

30 gr peterselie

30 gr dragon

50 gr kappertjes

50 gr augurken

4 eieren

 

1 l arachideolie

 

1 zakje jonge bladsla

 

Bereiding:

 

Pel de scampi’s zo ver mogelijk, maar laat het staartje eraan zitten. Je hebt voor ieder 3 scampi’s nodig. Kijk nog even na of het darmkanaal wel goed verwijderd is. Bestrooi met wat zout en peper. Zet in de koeling. Maak van het tempurameel en ijskoud spa en ijskoud bier een mooi beslag op yochurtdikte. Giet niet alle vocht er in 1x bij, maar begin met ¾ . tot slot wat cayennepeper en de sesamolie er goed doorroeren en eveneens in de koeling zetten.

 

Snij de bieslook in smalle ringetjes, hak de peterselie en dragon fijn en meng door de mayonaise. (Mayonaise kun je eventueel zelf maken, is lekkerder!) Rest peterselie kan naar hoofdgerecht! Snij de augurk in kleine blokjes en meng samen met de kappertjes eveneens door de saus. Kook de eieren hard, pel ze en hak ze fijn. Meng tot slot eveneens door de mayonaise en de tartaarsaus is klaar.

 

Neem bordjes op kamertemperatuur. Hou de scampi’s bij de staart en haal door het tempura-beslag zodat de garnalen goed bedekt zijn. Laat ze langzaam in de olie van 170 graden zakken, hou even vast en laat dan pas los, want dan blijven ze beter in de olie drijven. Bak ze in circa 3 a 4 minuten mooi goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken. Maak met de saus een klein spiegeltje in het midden van het bord en zet daarin 3 scampi’s tegen elkaar met de staart omhoog. Garneer af met wat sla.

 

Eventueel kun je er een getoast geneden stokbrood met wat roomboter bij geven.