Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht Januari 2024 (10 personen)

Hartige millefeuille met gerookte zalm en komkommersalade

 

 

Ingrediënten

 

  • 30 stuks “Wasa delicate thin crisp” in de smaak sesam/zeezout (Albert Heijn)
  • 1 bosje bieslook
  • 10 theelepels sesamzaad
  • Klein bakje Griekse yoghurt
  • 25 gr Sushi-gember (klein potje) OF klein potje stemgember
  • 750 gr gerookte zalm (plakjes)
  • 2 komkommers
  • 5 theelepels zwarte sesamzaadjes (brengt de chef mee!)
  • 5 theelepels sesamolie
  • 5 theelepels wasabi (tube)
  • 5 theelepels sojasaus
  • Peper en zout

 

Bereiding:

 

  • Was de komkommers, verwijder de zaadlijst en rasp grof boven een zeef
  • VANG HET VOCHT van de komkommers op!
  • Snijd de helft van de bieslook fijn
  • Snijd de sushi-gember fijn
  • Rooster 5 theelepels sesamzaadje en de zwarte sesamzaadjes in een droge pan
  • Meng de komkommer met de bieslook, de geroosterde sesamzaadjes, 8 eetlepels Griekse yoghurt, de sesamolie en de sushi-gember
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Snijd de plakjes gerookte zalm bij, zodat ze mooi op de crackers passen
  • Maak een sausje van het komkommervocht, 5 eetlepels Griekse yoghurt, de wasabi en de sojasaus. Breng op smaak met peper en zout

 

VLAK VOOR HET OPDIENEN:

  • Smeer per persoon twee crackers in met de komkommersalade en leg op iedere cracker een plakje gerookte zalm
  • Leg de crackers op elkaar
  • Smeer een derde cracker in met de saus en strooi hier wat sesamzaad en zwart sesamzaad op
  • Leg deze cracker boven op het stapeltje
  • Garneer met wat fijngesneden bieslook