Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht oktober 2023 (10 personen)
Mosselen op een crème van Parmezaan
Ingrediënten
- 250 gr aardappel (kruimig)
 - 1 potje ansjovis (5 of 6 filets)
 - 300 gr (geraspte) Parmezaan
 - 25 gr eiwit (1 ei)
 - Peper en zout
 - 40 st mosselen groot
 - 1 dl witte wijn
 - 300 gr spinazie
 - Zonnebloemolie
 - 0,75 dl groentebouillon
 - 65 gr Maizena (2 theelepels)
 - 100 gr bloem
 - 0,5 dl melk
 - 2 tl sesamolie
 - 25 gr gemengde kleurige sla
 
Bereiding:
Parmezaancrème
- Schil de aardappels en snijd ze in fijne brunoise
 - Kook ze in de melk met de ansjovisfilets
 - Als de aardappels gaar zijn, verwijder de vis
 - Voeg dan roerend de geraspte kaas toe, tot deze is opgelost
 - Klop het eiwit op en schep het door de crème
 - Meng alles met de staafmixer zeer fijn, tot je een gladde massa hebt
 - Breng op smaak met peper en zout, zet afgedekt weg op een warme plek
 
Mosselen
- Was de mosselen goed onder koud water
 - Kook de mosselen gaar in een beetje witte wijn
 - Verwijder de schelpen, bewaar 30 mosselen en geef de rest aan de sommelier als pre-amuse
 
Spinaziesaus
- Was de spinazie en bak deze vervolgens aan in wat olie
 - Als de spinazie geslonken is, voeg dan de bouillon toe.
 - Mix dit vervolgens met een staafmixer, samen met 2 theelepels (15 gr) Maizena tot een gladde saus
 - Breng op smaak met peper en zout en zet afgedekt weg op een warme plek
 
Afwerking
- Verhit in een diepe pan olie om te frituren (175 graden)
 - Maak een papje van de rest van de Maizena, bloem, melk, sesamolie en peper en zout
 - Haal hier de mosselen doorheen
 - Frituur de mosselen tot goudbruin
 - Besprenkel de sla heel licht met wat olie
 - Maak op een bord een spiegel van de spinaziesaus
 - Plaats de Parmezaancrème in het midden, zodat de saus naar de kant wordt gedrukt
 - Leg op de crème de gebakken mosselen en garneer met wat sla