Hierboven zijn we op een van onze oude locaties bezig met koken..

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Kookpraatje bij het menu van januari 2024

Met frisse moed…..

 

 

Allereerst iedereen een gelukkig en gezond 2024 toegewenst.

Dat al je wensen uit moge komen en dat jouw god je gunstig gezind mag zijn.

 

We beginnen dit nieuwe jaar op een (zo goed als) nieuwe locatie.

Uiteraard hebben we al een zeer geslaagd kerstdiner achter de rug in Chalet Fontaine, maar dit wordt toch onze eerste “echte” kookavond in deze locatie.

De werkvorm die ik voor het kerstdiner had gekozen hoeft nu niet meer, dus we werken weer volgens de “oude” indeling. Dat zal, hoop ik, zorgen voor de oude vertrouwde sfeer in de keuken.

 

Inmiddels ga ik mijn 9e jaar in als chef van ons clubje. Dat doe ik nog steeds met heel veel plezier! Ik heb nu wat meer tijd om de receptuur te verzinnen en uit te werken. Maar eerlijk is eerlijk: het kost steeds meer moeite om origineel te blijven! Inmiddels heb ik voor 52 kookavonden de receptuur samengesteld en heb ik (bijna) nooit hetzelfde recept twee keer gebruikt. Er zijn een paar klassiekers die we op “bijzondere” avonden hergebruiken, maar tijdens een reguliere kookavond heb ik (naar mijn weten) nog nooit een recept “hergebruikt”.

 

Gemiddeld zijn we met z’n allen 10 jaar lid van ons genootschap. De harde kern wordt gevormd door mensen die minimaal 12 jaar lid zijn, maar dan volgt een hele groep die maximaal 8 jaar lid zijn.

Dat wil zeggen dat ik dus 7 jaar heb om uit te putten, zonder dat het grootste deel van de club in de gaten heeft dat we in herhaling vallen. Dat zou in de toekomst dus best wel eens kunnen gebeuren, al beloof ik dat we geen hele menu’s opnieuw gaan gebruiken!

 

Afijn: deze januarimaand zijn er nog allemaal nieuwe gerechten!

Te beginnen met een zeer simpele amuse, bestaand uit een gevulde tomaat, met een vulling van makreel.

Daarna een voorgerecht van knapperige crackers met komkommersalade en gerookte zalm.

Het hoofdgerecht bestaat uit een pastaschotel met knapperig gebakken zwezerik. Ik weet wel wie ik (buiten mezelf) daar een groot plezier mee doe!

Het dessert borduurt nog even voort op de feestdagen: we maken een Engelse versie van onze Nederlandse advocaat, de eierpunch of Eggnog.