Helaas is van dit gerecht te laat een foto gemaakt, maar het neemt niet weg dat het verukkelijk was!!

 

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Rundergehaktballetjes met tuinbonen en citroen

 Bij dit gerecht horen nog twee bijgerechten.

"Basmatie met Orzo" en "Spinaziesalade met dadels en amandelen"

Dit gerecht werd gemaakt op onze thema-avond "Jeruzalem"

U kunt deze bijgerechten vinden onder de kop bijgerechten.

 

Hoofdgerecht (8 pers)

12-5-2015

 

Ingrediënten:

Saus

  • 9 eetlepels olijfolie
  • 700 gram tuinbonen (vers of diepvries)
  • bosje tijm
  • 10 tenen knoflook, in schijfjes
  • 15 bosuitjes, schuin in stukjes van 2 cm gesneden
  • 5 eetlepels citroensap
  • 1 liter kippenbouillon
  • zout en zwarte peper

 

Gehaktballetjes: (ongeveer 32 stuks, 4 pp)

  • 750 gram half-om-half gehakt
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden
  • 250 gram broodkruim of paneermeel
  • 4 eetlepels bladpeterselie, fijngesneden
  • 4 eetlepels munt, fijngesneden
  • 4 eetlepels dille, fijngesneden
  • 4 eetlepels koriander, fijngesneden
  • plus van elk een halve eetlepel extra om te garneren
  • 4 tenen knoflook, fijngewreven
  • 2 eetlepels baharat-specerijenmix (zie apart recept)
  • 2 eetlepels gemalen komijn
  • 4 theelepels kappertjes (op zout, goed afgespoeld)
  • 2 eieren, losgeklopt
  •  

Bereiding:

Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom. Voeg 1 theelepel zout toe en royaal versgemalen zwarte peper. Vermeng alles grondig met de hand. Vorm er balletjes van ter grootte van een pingpongbal.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met een passend deksel.

Bak de balletjes (in porties) in 5 minuten rondom bruin.

 

Blancheer de tuinbonen 2 minuten in een pan met zeer ruim kokend water. Giet ze af en spoel ze koud. Druk de HELFT van de tuinbonen uit het vlies (dubbeldoppen) en gooi de vliesjes weg.

 

Verhit de overgebleven olie in de koekenpan van de gehaktballetjes en doe er tijm, knoflook en bosui in. Bak dit 3 minuten op halfhoog vuur. Doe de tuinbonen MET vlies erin en 3 eetlepels citroen, 1 ½ deciliter bouillon, ½ theelepel zout en royaal zwarte peper. De bonen moeten vrijwel onder de vloeistof staan. Leg het deksel op de pan en laat de inhoud op laag vuur 10 minuten pruttelen.

 

Leg de gehaktballetjes bij de tuinbonen in de pan. Voeg de overige bouillon toe en leg het deksel op de pan. Stoof de gehaktballetjes 25 minuten op laag vuur.

Proef de saus en breng hem op smaak. Laat de saus, als hij te dun is, inkoken in de open pan. De gehaktballetjes zullen tijdens het stoven een deel van de saus opnemen, dus zorg er steeds voor dat er voldoende saus in de pan zit. Je kunt de gehaktballetjes nu tot gebruik apart zetten, van het vuur.

 

Verwarm de gehaktballetjes vlak voor het serveren en doe er eventueel nog een scheutje water bij. Voeg de achtergehouden kruiden toe, nog een lepel citroensap en de dubbel gedopte tuinbonen. Roer alles rustig door elkaar en dien warm op.