Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht februari 2020 (12 personen)
Mocroburger met garnituur
Mocroburgers
- 3 rode uien
- 5 teentjes knoflook
- 1 flinke bos peterselie
- 1300 gr rundergehakt
- 40 gr Ras el Hanout
- 25 gr gemberpoeder
- 25 gr harissa
- 3 eieren
- 150 gr zeer fijn geraspte Parmezaanse kaas
- Zonnebloemolie om in te bakken
Garnituur
- 6 vleestomaten
- 6 sinaasappels
- 4 rode uien
- 2 bakjes champignons
- Zonnebloemolie
- Fles azijn
Harissamayonaise
- 8 eidooiers (eiwitten bewaren!)
- 2 tl harissa
- 4 tl gladde mosterd
- 6 tl Azijn
- Zout en versgemalen peper
- 500 ml zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 200 graden
Mocroburgers
Pel en snipper de uien zeer fijn. Pel en pers de knoflook uit boven het gehakt.
Pluk de peterselie en hak zeer fijn.
Meng het gehakt met de ui, knoflook, peterselie, Ras el Hanout, het gemberpoeder, de harissa, het ei en de Parmezaanse kaas en vorm 12 mooie burgers van het gehakt.
Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de burgers om en om in circa 6 minuten goudbruin en gaar.
Garnituur
Snijd de tomaat in dunne plakken.
Verwijder schil en witte vlies van de sinaasappel en snijd in dunne plakjes.
Pel de uien en schaaf op de mandoline in pakjes van circa ½ centimeter. Zet de helft van de uien in de azijn.
Borstel de champignons schoon en snijd in vieren of achten, afhankelijk van de grootte.
Bak de andere helft van de uien samen met de champignons in de zonnebloemolie goudbruin en gaar.
Harissamayonaise
Klop de eidooiers, harissa, mosterd en azijn los met een garde (of beter nog: gebruik een staafmixer) en breng op smaak met een beetje zout.
Schenk de olie druppelsgewijs al kloppend bij het mengsel tot het dik wordt.
Breng eventueel op smaak met een snufje zout en versgemalen peper.