Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht november 2023 (10 personen)
Herfststoofpot met hete bliksem van pastinaak
Ingrediënten
- 200 gr gerookt spek, in blokjes
- 1,5 kg riblappen (rund) in blokken van 2 cm gesneden
- 3 eetl bloem
- 2 flinke uien, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, gesnipperd
- 200 gr winterwortel, in blokjes
- 3 stengels bleekselderij, in blokjes
- 500 ml Tripel (bier)
- 50 gr tomatenpuree (klein blikje)
- 1 takje tijm, gerist
- 1 takje rozemarijn, klein gesneden
- 2 blaadjes laurier
- Half bosje peterselie, gehakt
- 1 blokje runderbouillon
- 1 blokje kippenbouillon
- 500 gr pastinaak
- 500 gr Granny Smith appels
- 50 gr rietsuiker
- 100 ml Calvados
- 1 pakje gezouten roomboter
- Zout en Peper
BEGIN met de stoofpot: die moet 2 uur opstaan!
- Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan, anders een pan met dikke bodem
- Bak hierin de spekblokjes uit, desnoods in wat boter
- Schep de blokjes uit de pan en bewaar ze
- Bestrooi het vlees met de bloem. Zorg dat het vlees zo gelijkmatig mogelijk is bedekt
- Bak het vlees, in delen, aan in de overgebleven boter in de pan
- Als het vlees mooi gebruind is, schep het dan uit de pan en zet apart
- Bak vervolgens de ui aan in het achtergebleven vet, tot de uien lichtbruin worden.
- Voeg de knoflook en de kruiden toe en bak even mee
- Voeg de overige groenten toe en de tomatenpuree. Bak even om de puree te ontzuren
- Deglaceer de pan met het bier en breng aan de kook
- Doe het vlees (spek en rundvlees) terug in de pan, breng aan de kook
- Laat het geheel vervolgens garen op laag vuur, ongeveer 2 uur
- Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper
Hete bliksem
- Schil de pastinaken en snijd ze in gelijkmatige stukken
- Zet de pastinaken op in ruim water met de blok kippenbouillon
- Schil intussen de appels en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm
- Verhit in een koekenpan ruim boter en bak hierin de blokjes appel aan
- Als de blokjes beginnen te kleuren, voeg de rietsuiker toe
- Laat de suiker karamelliseren ZONDER te roeren
- Als de suiker licht gekarameliseerd is, roer je de blokjes door om alle appelblokjes gelijk te coaten
- Voeg dan de Calvados toe en laat inkoken tot een lichte siroop.
- Voeg boter toe om een lekkere karamel te krijgen
Afwerking
- Giet de gare pastinaak af en laat goed uitlekken
- Maak er met de staafmixer een fijne puree van. Voeg GEEN boter of melk toe!
- Schep, vlak voor het opdienen, de appelblokjes door de puree en schep goed door
- Voeg nu pas eventueel wat extra boter toe, als het geheel te droog is
- Breng op smaak met peper en zout
Verdeel de puree over warme borden, met een “kuitje” in het midden.
Verdeel daarover de stoofschotel en strooi af met wat gehakte peterselie