Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Kookpraatje bij het menu van januari 2023

Lekker goedkoop…..

 

Om te beginnen wens ik uiteraard (voor zover we dat nog niet gedaan hebben) iedereen een gezond en gelukkig nieuw jaar. Ik spreek de wens uit dat we nog heel vaak met elkaar mogen koken en genieten van elkaars gezelschap.

 

Het menu van deze maand heeft twee uitgangspunten:

  • We koken een keer “simpele Hollandse pot”;
  • We houden de penningmeester te vriend (en sparen een beetje voor het Kerstdiner)!

 

Dat schreef ik bij het menu van november….

Maar de tweede regel is nog net zo actueel! Alleen niet meer voor wat betreft het Kerstdiner.

 

Ons gezamenlijk kerstdiner bij “de Wagon” liet na afloop toch wel een behoorlijke overschrijding van de verwachte rekening zien. We hadden een prijs afgesproken per persoon, maar (zoals bijna altijd en overal) zonder de drank.

En wat een dorstig zootje zijn we met elkaar geweest!

Of hoe zijn de prijzen van dranken omhoog gegaan… Het zal ongetwijfeld een combinatie van die twee zijn geweest.

 

Dus zit de penningmeester (na een nieuwe verrekening van de taxikosten) nog met een onverwacht laag saldo op de rekening.

 

Maar daar weten we wel wat op!

De sous-chef heeft nog een voorraad balkenbrij, dus die gaan we gebruiken als amuse!

Past prima in de “Oudhollandse kost”.

Met voorgerecht en hoofdgerecht gaan we dan de Elzasser kant op. Choucroute d’ Alsace klinkt natuurlijk heel voornaam, maar het is eigenlijk gewoon een “boeren-zuurkool-schotel met veel vlees”.

 

Het dessert is een klassieker, maar ik merk dat hij toch wat onbekend is. De Baba-au-rhum is een dessert uit de Franse keuken: kleine cakejes (ofwel Baba’s) die na het bakken worden “verzopen” in een siroop met rum. Moet toch lekker zijn?

 

Afgelopen maand heeft Ewald de knoop doorgehakt en heeft formeel zijn lidmaatschap opgezegd.

Die zagen we al aankomen, na zijn “time-out” periode, maar we zullen hem toch gaan missen! Gelukkig doet hij nog een kleine “Heintje-Davids-afscheidsronde” en kunnen we dus deze maand nog afscheid nemen.

 

De vervanger van Ewald was snel gevonden, in de persoon van Ton. Hij doet deze maand zijn welbekende toegangsexamen. De “opdracht” heeft hij inmiddels in huis, maar de waarschuwing dat we het hem niet makkelijk gaan maken ook!

 

Chef Herman