Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Taartje van aardbeienmousse met vanilleijs, zomervruchten, limoenschuim en aardbeiencoulis (10p)
Nagerecht 9-06-2015
Ingrediënten:
500 gr verse aardbeien
100 gr suiker
18 gr gelatine
1 dl aardbeienlikeur
3 eiwitten
60 gr suiker
0,6 l slagroom
120 gr roomboter
250 gr bastognekoeken
100 gr aardbeien
sap van 1 limoen
suiker naar smaak
scheut aardbeienlikeur
(creme de fraise des bois)
150 gr aardbeien
150 gr bramen
150 gr rode bessen
150 gr blauwe bessen
3 eiwitten
50 gr poedersuiker
rasp van 1 limoen
Bereiding:
Week de gelatine in koud water. Maak de aardbeien schoon,pureerze en meng met de 100 gr suiker. Smelt de uitgeknepen gelatineblaadjes met de warme aardbeienlikeur en meng door de puree. Zet de puree in koud water, roer regelmatig tot ze stijf begint te worden. Spatel er de stijfgeklopte eiwit, waaraan de 60 gr suiker is toegevoegd, doorheen. Sla de slagroom stijf en spatel deze eveneens door de puree.
Verkruimel de koekjes in de blender en meng er de handwarme boter doorheen, zodat een deeg ontstaat. Neem een met bakpapier bekleedde springvorm, doorsnee 20/24 cm, en maak een dunne bodem van het deeg. Stamp aan, laat afkoelen en vul op met de aardbeienmousse en zet in de koeling.
Zet de aardbeien met de limoensap en de likeur op een laag vuur en breng op smaak met suiker. Als de suiker is gesmolten pureren en af laten koelen.
Maak het fruit schoon, maar was ze niet. Snijd te grote aardbeien in vieren en meng, vlak voor het uitserveren door de helft van de aardbeiencoulis.
Klop het eiwit stijf en voeg al kloppend in porties de poedersuiker toe. Meng de geraspte limoenschil (alleen het groen) door het schuim.
Spuit iets uit het midden van het bord een rondje schuim en bruneer het met de brander, Vul het rondje met wat gemengd fruit. Zet een punt aardbeienmousse op het bord, leg er een bolletje ijs langs (In dit geval een bolletje lavendelijs!! recept vind u bij bijgerechten) en garneer af met de rest van de vruchten en de coulis.