Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht september 2022 (10 personen)
Pannenkoek met tartaar en specerijen
(Søren Selin, AOC Kopenhagen **)
Ingrediënten
- 900 gr bavette (flink koud, NIET bevroren)
- 500 ml sour cream (zure room)
- 85 gr dragon
- 80 gr boter
- 4 eieren
- 120 gr bloem
- 70 ml bier (donker bier)
- 200 ml volle melk
- 75 ml olijfolie
- 15 radijzen
- 125 gr bieslook
- 90 gr tuinkers
- snufje peper
- snufje zout
- blender
- mengkom
- steelpan
- garde
Bereiding
- Pluk de blaadjes van de dragon en hak deze fijn. Meng dit met de sour cream, doe in een spuitflesje en zet apart.
- Smelt de boter zachtjes in een steelpan. NIET laten bruisen.
- Doe de eieren en de bloem in een ruime kom en klop dit met een garde tot een glad geheel.
- Voeg vervolgens de gesmolten boter gelijkmatig en al kloppend toe.
- Voeg het bier en de melk toe en meng alles tot een glad beslag.
- Als het beslag te dik is, eventueel wat extra melk toevoegen.
- Laat vervolgens 20 minuten afgedekt rusten in de koelkast.
- Snijd van het vlees plakjes van ongeveer 1 cm dikte. Snijd van deze plakjes reepjes en snijd tot slot de reepjes tot blokjes van ongeveer 1x1 cm.
- Doe het vlees in een kommetje en breng op smaak met olijfolie. Zet goed koel weg.
- Zet een koekenpan op middelhoog vuur, schep het pannenkoekenbeslag in de pan en draai de pan goed rond.
- Draai de pannenkoek om zodra deze goudbruin gekleurd is.
- Leg vervolgens de pannenkoeken op een bord en dek deze af met een theedoek, zo drogen ze niet uit. Bak zo 10 pannenkoeken.
- Snijd de bieslook en tuinkers fijn en snijd de radijsjes in brunoise.
- Breng het vlees op smaak met wat zout.
- Leg de pannenkoek met de mooiste kant naar beneden en verdeel het vlees over het midden van de pannenkoek.
- Meng de radijs, de bieslook en een snuf zout met elkaar en schep op de tartaar.
- Rol de pannenkoek op en snijd de kantjes ervan af.
- Garneer de pannenkoek met de dragonsaus, de tuinkers en eventueel wat bieslook.
- Breng tot slot het gerecht op smaak met wat versgemalen peper.