Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Salade van jonge spinazie met dadels & amandelen

Bijgerecht (8 pers)

12-5-2015

Ingrediënten:

 

  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 middelgrote rode ui, in dunne ringen
  • 200 gram ontpitte dadels, overlangs in vieren gesneden
  • 60 gram boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 kleine pitabroodjes (ong. 200 gram), in stukken van ongeveer 4 cm gescheurd
  • 150 gram ongezouten amandelen, grof gehakt
  • 4 theelepels sumak
  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken
  • 300 gram verse jonge spinazie, gewassen
  • 4 eetlepels citroensap

 

Bereiding:

Doe azijn, ui en dadels in een kleine kom. Meng er met de hand een snuf zout door. Laat 20 minuten marineren, giet de azijn af en gooi deze weg.

 

Verhit de boter met de helft van de olijfolie in een flinke koekenpan. Roerbak hierin de stukjes pitabrood en de amandelen 4 tot 6 minuten of halfhoog vuur, tot de pita knapperig en goudbruin is.

Neem de pan van het vuur en meng er sumak, chilivlokken en zout door. Laat afkoelen.

 

Schep vlak voor het opdienen de spinazie en het pitamengsel in een grote schaal. Voeg de dadels toe met de rode ui, overgebleven olijfolie, citroensap en wat zout. Proef of de salade op smaak is en serveer direct.